Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Analytiker: TDC's schweizer-firma røg til lavpris

TDC-salget af det schweiziske smertensbarn Sunrise er sket meget sent og til en pris, der er den bedst mulige på nuværende tidspunkt, vurderer teleanalytiker.

Den danske telegigant TDC har efter flere mislykkede forsøg endelig formået at sælge sit schweiziske mobilselskab Sunrise for godt 18 milliarder kroner til den britiske kapitalfond CVC.

Den schweiziske teleforretning blev i 2000 købt som to forskellige selskaber, Diax og Sunrise, for omkring 25 milliarder kroner i nutidige priser - mens TDC senere sugede de resterende schweiziske aktier op for godt ni milliarder kroner ligeledes omregnet til nutidige priser.  

Og teleanalytiker Torben Rune fra Netplan mener umiddelbart, at salgsprisen på 18 milliarder kroner er lav i forhold til Sunrises godt og vel tre millioner abonnenter, som man normalt vurderer en salgspris ud fra.

"Der har jo op til salget været spekuleret meget i, om det overhovedet var muligt at finde en interesseret køber af Sunrise. Og handlen virker som den bedst mulige løsning på nuværende tidspunkt, fordi TDC har jo længe været i gang med salget," siger Torben Rune.

Han forklarer samtidig, at det kan være svært at sammenligne forskellige handler mellem forskellige lande, hvor der hersker forskellige markedssituationer.

Nordea: God pris
Tidligere har TDC måttet vinke farvel til et oplagt salg af schweizer-forretningen til France telecom, fordi salget blev underkendt af de schweiziske konkurrencemyndigheder.

Prisen fra franskmændene lå lige over, hvad TDC nu kan hive hjem fra britiske CVC, og senior kreditobligationsanalytiker Anders Ellegaard fra Nordea Markets vurderer modsat Torben Rune, at TDC har fået en fin pris for Sunrise.

"Når man ser på, hvad France Telecom ville give for Sunrise med alle de dertilhørende synergi-effekter, så mener jeg, at TDC kan være ganske godt tilfreds med handlen," fortæller Anders Ellegaard til Computerworld.

Har misset stordriftsfordele

Ved købet af Sunrise i 2000 proklamerede direktør for TDC - dengang Tele Danmark - Henning Dyremose, at milliardkøbet af den schweiziske teleforretning var "indlysende".

Nu vurderer Torben Rune, at salget er mindst lige så indlysende, fordi TDC ikke har formået at høste stordriftsfordele ved at have et enkeltstående selskab i Schweiz.

"TDC er en dværg sammenlignet med en lang række andre teleselskaber, og TDC har ikke været til stede i lande som Østrig, Tyskland og Frankrig for at opbygge et godt netværk og en stordrift. Med salget styrker TDC sig nu på det skandinaviske hjemmemarked, og det virker logisk at gå efter at være så stærk som muligt på hjemmemarkdet," siger Torben Rune til Computerworld.

Han mener ikke, at gevinsten på 650 millioner kroner efter skat vil blive geninvesteret i TDC-forretningen for at fede virksomheden op til et salg.

"TDC er umiddelbart ikke rykket tættere på et samlet salg, og vi vil næppe se nogen af TDC's skandinaviske forretninger til salg inden for det næste år," siger Torben Rune, der mener, at TDC-ejerne (fem kapitalfonde) vil stikke de 650 millioner kroner i lommerne efter salget.

Flere analytikere har i længere tid forventet en børsnotering af TDC, og den vil i givet fald foregå med TDC som et rent skandinavisk selskab efter frasalget af Sunrise.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere