Artikel top billede

Daværende finansminister Mogens Lykketoft, der sad ved bordenden, da staten i 1998 solgte Tele Danmark, fortryder i dag, at staten solgte kobbernettet sammen med Tele Danmark.

Lykketoft: Salget af TDC's kobbernet var en fejl

Daværende finansminister Mogens Lykketoft (S) fortæller i dag, at han ser salget af Tele Danmark sammen med infrastrukturen i 1998 som en fejl.

I 1998 privatiserer Nyrup-regeringen fuldt ud Tele Danmark.

Salget af statens aktier indebærer, at det private selskab Tele Danmark får ejerskab over sin tjenesteforretning samt infrastrukturen i form af kobbernettet.

Mogens Lykketoft (S) var dengang finansminister og dermed manden, der sad på statens pengekasse.

Han fortæller i dag til Computerworld, at han fortryder, at teleselskabet også fik ejerskab over telefonnettet, da det blev privatiseret.

"I dag ville jeg nok have fastholdt det statslige ejerskab af kobbernettet, ligesom vi nu er bredt politisk enige om - uanset eventuelle fremtidige salg af el- og gasselskaber - at bevare statens ejendomsret til det fysiske net," siger Mogens Lykketoft.

Ønskede modernisering af nettet

Det danske telemarked blev liberaliseret under Nyrup-regeringen i 1996, og statens aktiepost i Tele Danmark blev solgt i to portioner de efterfølgende to år. Først til amerikanske Ameritech, mens de resterende aktier senere tilgik Tele Danmark.

Privatiseringen af Tele Danmark var et led i den proces, som fandt sted i hele Europa. På europæisk plan var det blevet besluttet at liberalisere medlemslandenes telemarkeder og privatisere de tidligere telemonopoler.

Den tidligere finansminister forklarer, at regeringen dengang gjorde sig en række overvejelser omkring privatiseringen af teleselskabet.

En af fordelene ved en hurtig privatisering var, at en ny ejer "ville sikre maksimal modernisering af danske telestruktur", og det ville være med til at bevare "interessante arbejdspladser" i Danmark, beretter han.

"Jeg må erkende, at vi ikke tilstrækkeligt grundigt vurderede fordele og ulemper ved nok at sælge selskabet, men beholde kobberet - den fysiske infrastruktur," siger Mogens Lykketoft om forarbejdet.

Nuværende minister fortryder

Kobberet, som TDC's net primært består af i dag, er over flere omgange blevet erklæret dødt på grund af nye teknologier.

Men i dag er den mest solgte bredbåndsløsning stadig via kobbernettet i form af xDSL-bredbånd. Samtidig viser det seneste halvårsregnskab fra TDC, at 1,3 millioner danske hjem har en traditionel fastnettelefon hos teleselskabet.

"Dengang var det dominerende synspunkt, at kobberets betydning ville være aftagende, fordi kommunikationen i fremtiden ville foregå gennem luften i stedet for gennem jorden," fortæller Mogens Lykketoft om overvejelserne omkring kobbernettet fremtid.

Brian Mikkelsen fortryder

Danmarks nuværende økonomi- og erhvervsminister, Brian Mikkelsen (K), fortalte tidligere i år til Morgenavisen Jyllands-Posten, at han så det som en fejl at privatisere vitale dele af infrastrukturen.

"Jeg har tidligere været ihærdig tilhænger af at privatisere mest muligt. Det er jeg ikke mere. Både af praktiske årsager, men også fordi jeg mener, at der er nogle ting, som er vigtige for staten at have indflydelse på," sagde Brian Mikkelsen til avisen.

Han forklarede ved den lejlighed, at kapitalfonde ikke tænker på danske interesser, men i stedet tænker på aktionærerne. Og netop TDC er ejet af kapitalfonde.

TDC's nuværende topchef, Henrik Poulsen, har dog ved flere lejligheder understreget, at TDC investerer milliarder af kroner i ny infrastruktur.

Senest har selskabet igangsat en udbygning af selskabets fast- og mobilnet for 25 milliarder kroner over de næste 10 år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere