Artikel top billede

Pas på: Datasikkerhed er ikke standard i cloud'en

Du bør være forsigtigt, hvis du beslutter dig for at prøve kræfter med cloud computing. Se her, hvor du skal være forsigtig.

Læs også:

Flyv sikkert ind i dataskyerne med SaaS.

Firmaer har svært ved at betale for cloud-tjenester

Cloud computing er ved at være allemands-eje. Men der er ting, som du skal være opmærksom på, hvis du beslutter dig for at gå ud i skyen.

Et af disse problemfelter er datasikkerhed.

Det mener både IDC-analytiker Anders Elbak og sikkerhedseksperten Carsten Jørgensen fra Devoteam Consulting.

Anders Elbak gør opmærksom på, at der i cloud-verdenen er det evigt tilbagevendende problem med at lade forretningskritiske data sejle rundt i skyen og på den måde være ude af virksomhedens kontrol, hvis der sker et
nedbrud eller indbrud hos SaaS-leverandøren.

SaaS-leverandører går også konkurs

Men der er også udfordringer, når en kunde ønsker at fyre specialiserede data ind i en sky og få dem vist i en SaaS-løsning.

"Forskellige typer af data kan være svære at styre, hvis man på et tidspunkt skifter SaaS-leverandør og skal have data ind i en ny sky. Og der er jo ingen tvivl om, at også SaaS-leverandører vil gå konkurs på et tidspunkt, så problemstillingen kan meget hurtigt blive relevant," lyder det fra Carsten Jørgensen.

"Derfor bør SaaS-kunden undersøge sin leverandør grundigt og sørge for, at man ikke lægger alle æg i én kurv," siger han.

Carsten Jørgensen mener, at man skal spørge sig selv, om ens data er i sikre hænder hos leverandøren.

"Tror du selv, at Microsoft, Google eller IBM går konkurs?" spørger Carsten Jørgensen retorisk.

Læs også:

Flyv sikkert ind i dataskyerne med SaaS.

Firmaer har svært ved at betale for cloud-tjenester

Næste skridt er på vej i forretningen


Læs også:

Flyv sikkert ind i dataskyerne med SaaS.

Firmaer har svært ved at betale for cloud-tjenester

Med alle problemstillingerne i forbindelse med manglende kontakt til leverandøren, samlebåndsløsningerne og datasikkerheden in mente, er SaaS-løsningerne dog hastigt på vej til at omfatte andet og mere end de klassiske applikationer som mail, kontorpakker og kalendere.

"Næste bølge inden for SaaS-produkterne er standardiserede forretningssystemer som ERP- og ESDH-løsninger," siger Carsten Jørgensen.

Han peger på den amerikanske stats initiativ med det såkaldte Apps.gov.

Statslige app-stores

På hjemmesiden apps.gov agerer staten som det store cloud-lokomotiv ved at stille en lang række professionelle applikationer til rådighed for offentlige amerikanske virksomheder.

Her kan offentlige myndigheder leje alt fra business intelligence-værktøjer til data management-redskaber.

I forbindelse med lanceringen sagde USA's it-chef, Vivek Kundra, at han glædede sig til, at cloud computing kunne minimere it-omkostningerne i staten og samtidig sparke gang i innovationen ude i de offentlige kontorer, hvor man nu har muligheden for at slippe for bøvlet med selv at sørge for driften af forretningskritiske applikationer som mail, kontorapplikationer og meget mere.

Også briterne er i gang med at bygge en statslig app-store, og Danmark kan være på vej med et lignende initiativ.

"Det offentlige bør gå foran, så virksomheder får nemmere vilkår på markedet. For der er ingen tvivl om, at cloud computing er billig, og implementeringen er hurtig."

"Det betyder, at man kan skabe et gunstigt innovationsmiljø, hvor enkelte fejlskud ikke koster så meget," sagde chef-arkitekt Søren Peter Nielsen fra IT - og Telestyrelsens center for digitalisering til Computerworld tidligere på året.

Læs også:

Flyv sikkert ind i dataskyerne med SaaS.

Firmaer har svært ved at betale for cloud-tjenester




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere