Artikel top billede

Hvis den danske spilindustri skal fortsætte med at producere spil-succeser som Limbo på billedet, skal der også flere støttekroner i spil-kassen, mener blandt andre en lektor fra IT-Universitetet.

Det danske spil-miljø sukker efter støttekroner

Filmbranchen fik med sidste uges filmaftale 100 gange så mange støttekroner som spilbranchen. Manglende støtte skader spilbranchen herhjemme, mener to repræsentanter fra spilmiljøet.

Medie-politikerne på Christiansborg har i sidste uge forhandlet sig frem til tilskuddet til den danske film- og spilindustri, hvor filmbranchen kan se frem mod en støtte knap to milliarder kroner over en fire-årig periode.
 
Spilbranchen vil med aftalen modtage en støtte på næsten 20 millioner kroner i de næste fire år, hvilket svarer til omkring én procent af den samlede filmstøtte.
 
Selv om spilbranchens tilskud er nærved en fordobling fra de tidligere 12 millioner kroner over en fire-årig periode, så mener to repræsentanter fra det danske computerspil-miljø, at støtten til spilindustrien stadig er alt for lavt sat, hvis Danmark vil gøre sig forhåbninger om at blande sig i verdenseliten. 

Læs også: Her er de 10 mest betydningsfulde danske spil

Store eksportmuligheder 
"Vi taler i disse år om, hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Og når vi støtter danske film, som danskerne selv går ind og ser, så er det ikke ligefrem en eksportsucces," siger direktør Niels Jørgensen fra den danske spilgigant IO Interactive til Computerworld.
 
Han peger på, at i et land som Canada, modtager spilbranchen helt op mod 40 procent af omsætningen i støtte for at sætte gang under computerspilskedlerne.
 
Den satsning kunne Danmark lære af ifølge Niels Jørgensen fra IO Interactive, som er ejet af engelske Eidos Interactive.
 
"Når vores ejere investerer i spil, så tænker de naturligvis over, hvor de kan få mest for pengene. I Danmark er vi rigtig konkurrencedygtig på kreativitet og programmering, men det er vi altså ikke på prisen," siger Niels Jørgensen, der i sidste uge måtte fyre op mod 30 medarbejdere som følge af et fejlslagent spil-projekt.

Læs også: IO Interactive massefyrer medarbejdere

Støtten er nødvendig

Heller ikke lektor Miguel Sicart fra IT-Universitetets Media, Technology and Games-linje er tilfreds med de offentlige støttemidler, selv om lidt er bedre end ingenting. 

Nødvendigt at politikerne bakker op

"Vi bliver nødt til at støtte den spirende industri ved at så penge til unge firmaer, så de kan komme på markedet med gode konkurrencevilkår. Der er intet medie i verden, der kan vokse både økonomisk og æstetisk som computerspil," siger Miguel Sicart.
 
"Computerspil er overalt, brugt til mange forskellige ting og deres betydning vil konstant blive vigtigere. Men vi har brug for penge til at ride på succesen. Fire millioner kroner om året er bare ikke godt nok til at få flere selskaber til at udvikle spil som 'Limbo' og 'Max and The Magic Marker'," forklarer ITU-lektoren.
 
Miguel Sicart fortæller, at den danske computerspilsbranche skal have tid og økonomi til rådighed til, at der er plads til vilde, fejlslagne projekter i forskellige genrer.

Læs også: Game over for dansk spilbranche?

Danmark med mange muligheder

Han peger på, at der i Danmark er et ekstremt godt vækstmiljø til spilbranchen på grund af landets ringe størrelse, hvilket giver os et meget stærkt netvæk, hvor alle kender alle.

Dernæst har Danmark en kreativ talentmasse udover det sædvanlige, hvor spildesignere også snildt kan få jobs i andre brancher end spil-industrien. For det tredje har Danmark ifølge Miguel Sicart en stor åbenhed mellem eksempelvis spilfirmaer og universiteter.

Men netværket, talentmassen og åbenheden betyder ingenting, hvis ikke spilindustrien bliver bakket opad politikerne.

"Spilindustrien har simpelthen brug for penge til at lade udviklerne undersøge markedet, det hastigt voksende antal genrer, distributionskanaler som nettet, deres egne fejl og forsøge at få store hits og konsolidere forretningen," siger Miguel Sicart.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere