Artikel top billede

Kandidat til Årets It-fuser: Rejsekortet

Flere års forsinkelser, et budget på lerfødder og en udvandet udgave er, hvad Transportministeriet (måske) kan tilbyde danskerne i 2012 - tre år efter, at kortet skulle være i brug.

Computerworld-læserne har nomineret Rejsekortet til vanæren som Årets It-fuser 2010.

Stem på din kandidat til årets it-fuser 2010.

Rejsekortet skulle da også for længst have været på skinner, så danskere med Rejsekortet i hånden ville have lettere ved at komme ombord i hele den kollektive trafik uden besværligheder.

Men...
 
Den 1. december 2010 overskred udviklingskonsortiet bag kortet East-West Denmark, et samarbejde mellem amerikanske Accenture og franske Thales, sin leveringsdeadline for, hvorvidt kortet rent faktisk ville blive til noget i en amputeret model uden flere backoffice-funktioner i 2012, eller om det helt skulle skrottes.

Efter 14 dages forhandlinger blev Rejsekortet dog reddet fra den helt store skandale fem i tolv, efter en generalforsamling hos Rejsekort A/S fredag den 17. december.

Bag den nye køreplan for kortet ligger blandt andet en strengere styring med leverandøren samt et erstatningskrav på 60 millioner kroner for forsinkelserne.
 
Indtil videre har projektet kostet 700 millioner kroner og været udsat for adskillige forsinkelser undervejs.  

Accepterer ikke forsinkelser

Transportminister Hans Christian Schmidt (V) gjorde det ellers klart på et samråd i sidste måned på Christiansborg, at han ikke ville acceptere flere udsættelser af Rejsekortet.
 
Men ministeren måtte dog sammen med Rejsekort A/S væbne sig med tålmodighed indtil i fredags, hvor kortet så altså kom på skinner igen.
 
Der har ellers længe været stridigheder mellem East-West Denmark og det fællesejede Rejsekortet A/S, som består af DSB, trafikselskabet Movia, Metroselskabet, Sydtrafik, Midttrafik og Nordjyllands Trafikselskab.
 
Med de mange forsinkelser og stridigheder har kortet derfor også hængt i en meget tynd tråd, som ellers var fuldfed af optimisme helt tilbage i 2004, hvor East-West Denmark vandt Rejsekort A/S' udbud
 
Sådan skulle det have været
Rejsekortet skulle i sin oprindelige form være en elektronisk billet til bus, tog og metro.
 
Kortet skulle på længere sigt have erstattet de nuværende billetter, klippekort og månedskort for at gøre det lettere at rejse med kollektiv trafik over hele Danmark.
 
Rejsekortet skal virke ved, at passagererne begynder deres rejse ved at holde rejsekortet hen over en kortlæser, der aflæser kortet med et "bip". Når rejsen er slut, tjekker passagererne ud på kortlæseren.
 
Nu ser det ud til, at den kollektive trafik slår Rejsekortet på hastigheden, selv om lande som Sverige, Holland, Irland og England allerede har implementeret lignende løsninger.

Danmark kan dog stadig nå at blive et af de første lande i verden med et landsdækkende rejsesystem mellem forskellige selskaber.

Stem på din kandidat til årets it-fuser 2010




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere