Artikel top billede

Odense Kommune får nej til brug af Google Apps

Datatilsynet siger nej til Odense Kommunes ønske om at anvende Google Apps til kommunalt arbejde. Se her hvorfor.

Læs også: Datatilsyn: Der er løsninger for Odense i Google-sag.

Odense Kommune har siden 12. februar 2010 forsøgt at få Datatilsynets godkendelse af kommunens ønsker om at bruge Google Apps til kommunens lærere, når de skal vurdere skoleelevernes faglige forløb og udvikling.
 
I flere omgange har Datatilsynet afvist Odense med begrundelsen om, at sikkerheden ikke var god nok - og det sker også denne gang i en afgørelse, der er offentliggjort på Datatilsynets hjemmeside.
 
"Helt enkelt er kommunens nuværende setup ikke legalt," siger Datatilsynets it-chef, Sten Hansen, til Computerworld.
 
Internationale øjne på Odense
Odense-sagen har både dansk og europæisk bevågenhed, da sagen er et af de allerførste tilfælde, hvor en offentlig myndighed forsøger at benytte Google Apps. 

Blandt andet har IT- og Telestyrelsen vurderet, at alene på mails kan kommunerne spare en halv milliard kroner om året ved at benytte Googles kontorpakke.
 
Men det har ikke fået Datatilsynet til at ryste på hånden over afgørelsen.
 
"Vi har jo ikke en principiel holdning til cloud computing, men vi er sat i verden til at overholde de gældende regler, og der har Odense altså stadig en udfordring," forklarer Sten Hansen. 
 
Fem pinde i afvisningen
Helt overordnet har Datatilsynet fem årsager til, at Odense igen må droppe brugen af Google Apps til kommunens lærere.
 
Det drejer sig først og fremmest om, at der i Odenses nuværende løsning er usikkerhed om dataoverførsler til såkaldte tredjelande uden for EU og USA, hvilket kræver særlige tilladelser, som Odense ikke har på plads. 
 
Punkt to omhandler, at risikovurderingen og analysen af sikkerheden i Googles løsning er utilstrækkelig, og dermed tager Odense Kommune ifølge Datatilsynet en uafklaret risiko med sikkerheden ved at benytte Google Apps. 
 
Tredje pind i afvisningen angår databehandleraftalen, hvor det er usikkert, om Google som databehandler rent faktisk overholder sikkerhedsbekendtgørelsen. Det fremgår ifølge Datatilsynet ikke eksplicit af databehandleraftalen mellem Google og Odense Kommune. 
 
Fjerde punkt i nej'et til Odense Kommune går på, at Odense har en pligt til, at sikkerhedsbekendtgørelsen aktivt bliver overholdt - enten ved selv at overvåge eller ansætte en revisor til at overvåge overholdelsen af sikkerhedsbekendtgørelsen.
 
"Det har vi vanskeligt ved at se, når man ikke ved, hvor data rent fysisk er," forklarer Sten Hansen fra Datatilsynet.
 
Femte hovedårsag til, at Odense skal overveje at ansøge igen, er en række tekniske ting som eksempelvis login med digital signatur og uigenkaldelig sletning af data, så de ikke kan gendannes på Googles servere. 

Læs også: Datatilsyn: Der er løsninger for Odense i Google-sag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere