Artikel top billede

Pc'en er på vej til at uddø: Her er dens afløsere

ComputerViews: Den traditionelle pc er under voldsom forandring og risikerer helt at uddø. Læs om de mulige afløsere her.

Se også:

Bliv effektiv med tablet-pc'er og smartphones

Sådan kommer din næste bærbare til at se ud

ComputerViews: Den traditionelle pc kan snart ende som en støvet museums-genstand, som skoleelever skriver opgaver om.

Påstanden er ikke grebet ud af ingenting. Faktisk er der efterhånden ganske meget, der tyder på, at det er den vej, udviklingen går - selvom tidshorisonten og graden naturligvis er uvis.

Pc'en kom til verden i starten af 1970'erne i forskningsmiljøerne og blev op igennem 80'erne og 90'erne udbredt til almindelige mennesker. Størrelse og pris gik ned, antallet gik op.


IBM begyndte at producere pc'er i 1981 - det er 30 år siden i år.

Efter årtusindeskiftet stormede den bærbare computer ind på scenen, og den har for længst erstattet den stationære storebror som den mest solgte type pc.

Nu er et sceneskift imidlertid atter under opsejling. Denne gang er det tablet-pc'er og smartphones, der er skyld i dystre salgstal for de traditionelle pc'er.

IDC konkluderer i en netop offentliggjort rapport, at pc'ernes fremtidige succes afhænger af, "at hardwareleverandørerne er i stand til at artikulere et budskab, der rækker længere end hardware-specifikationer ... "

Gartner har også vurderet, at salget af pc'er vil komme under pres, da mange af os i stedet kaster vores penge efter tablet-pc'er.


En tablet-pc kan da ikke erstatte den gammeldags computer - eller kan den?

De professionelle skifter også

Det er ikke kun de private it-brugere, der i stigende grad dropper den traditionelle pc til fordel nyere koncepter.

For nylig udtalte Gartner-analytiker David Willis, at CIO'erne nu er fast besluttede på ikke at begå den samme fejl, som de begik med smartphones, der i starten ofte blev afskrevet som dyrt og ligegyldigt legetøj eller omkostningstunge status-symboler.

"iPad og den store bølge af tablet-pc'er har sat gang i fantasien hos forretningsledere," mener han.

Et eksempel på den tendens er Océ-Danmark, hvor it-direktør Finn Mølgaard er så begejstret for Apples iPad, at han vil lade den erstatte den bærbare computer.

Se også:

Bliv effektiv med tablet-pc'er og smartphones

Sådan kommer din næste bærbare til at se ud

Sådan bliver pc-fremtiden

Se også:

Bliv effektiv med tablet-pc'er og smartphones

Sådan kommer din næste bærbare til at se ud

Tablet-pc'ernes fremmarch kan dog vise sig kun at være et tidligt tegn på, hvordan den personlige computer vil komme til at se ud i fremtiden.

Canadieren Bill Buxton, der er forsker hos Microsoft og regnes som en af pionererne inden for menneske-maskine-interaktion, kom sidste efterår med følgende forudsigelse i et interview med Computerworld:

"Jeg tror, at idéen om teknologier, der bare forsvinder, så de ikke bemærkes, vil komme til at dominere. Hvis du bemærker en computer, er det fordi, designet har fejlet," lød det fra Bill Buxton, der af det ansete erhvervsmagasin BusinessWeek er blevet udpeget som en af verdens mest indflydelsesrige designere.

Hvis vi bliver i Microsoft-land, så er selskabets Surface-computer, der er en slags interaktivt sofabord, måske netop et eksempel på dette.

Surface gør ikke bare brug af multitouch-teknologi, men er også i stand til at genkende og interagere med objekter, man lægger på bordet - eksempelvis en bog eller et kamera.


Microsoft Surface - et interaktivt sofabord.

Bland andre eksempler på en ny måde at interagere med computere på er Nintendos Wii og Microsofts Kinect-system til Xbox 360, der lader brugerne navigere ved hjælp af fysiske bevægelser.

Ikke alt kan klares uden et tastatur

Det siger naturligvis sig selv, at ikke alt arbejde kan klares med touch-skærme eller controllere ala Nintendo Wiis.

Skal man skrive en lang tekst, er QWERTY-tastaturet forsat den bedste løsning.

Men hvad sker der, efterhånden som stemmekommando-teknologierne modnes? Og kan man forestille sig, at tanke-kontrollerede computere ikke forbliver science fiction?

Sikkert er det i hvert fald, at den traditionelle pc i de kommende år vil komme under et stigende pres.

Som galleriet Sådan kommer din næste bærbare til at se ud viser, så arbejdes der hårdt på at udvikle teknologier, der giver os fleksible, bøjelige skærme og øger muligheden for at kombinere touch med den gammeldags form for tastatur- og mus-input.

Software er ikke, hvad det har været

Samtidig er softwaren også under forandring.

Applikations-butikker skyder frem på både Windows og Mac OS X, og software-as-a-service (SaaS) lader dig nu køre alt fra billedredigerings-programmer til tekstbehanding og økonomisystemer fra nettet.

Selv styresystemet er med Googles Chrome OS på vej til at rykke ud i skyen.

Det ændrer måden, som software anvendes og vedligeholdes på, og betyder et markant skift i måden, hardware designes på.

Hvad er dit bud på fremtidens pc?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere