Artikel top billede

Her er EU's supersatsninger: Investerer milliarder i it

EU vil investere 15 milliarder kroner i to særligt udvalgte it-projekter, der skal tegne fremtidens teknologi. Se de seks finalister her, der alle er vilde fremtids-projekter.

Udvikling af en personlig robot-tjener og bygningen af en supercomputer, der kan simulere den menneskelige hjerne.

Sådan lyder to af de seks projekter, som EU har udtaget i en særlig finalist-pulje af udviklingsprojekter, der skal konkurrere om to pengepuljer på hver en milliard euro - 7,5 milliarder kroner.

De to vinderprojekter vil være sikret lang levetid, i det pengene - der vil komme fra EU's såkaldte 'Future and Emerging Techonlogies'-fond - vil sikre finansiering i 10 år.

Formålet med konkurrencen er ifølge EU-kommissær Neelie Kroes at udvikle "sucesser, der vil blive husket i en levetid.

De seks finalistprojekter vil hver især modtage 7,5 millioner kroner til at gøre deres projekter klar til den endelige bedømmelse i løbet af det næste års tid.

Dernæst vil de to vindere af de mange penge blive fundet. Det vil efter alt at dømme ske mod slutningen af næste år.

EU forventer, at udviklingsprojekterne i kraft af budgetternes omfang vil komme til at inddrage mange mennesker på kryds og tværs fra både universiteter og virksomheder.

"Formålet er ikke mindst at forbedre udnyttelsen af forsknings-resultater til teknologiske løsning og industrielle applikationer, som i dag er helt utilfredsstillende," lyder det fra Neelie Kroes.

De seks finalister, der skal konkurrere om de to puljer på hver 7,5 milliarder kroner, er:

- Udvikling af materialet graphene af de to nobelprisvindere Andre Geim og Konstantin Novoselov. De mener, at graphene kan erstatte silicium i mange elektroniske produkter samt at det nye materiale kan blive det stærkeste og mest fleksible materiale, der nogensinde er blevet udviklet.

- Udvikling af bittesmå robotter, der uden batterier kan optage, beregne og kommunikere data mens de eksempelvis befinder sig i en persons blodbaner. Disse bittesmå apparater vil kunne fungere som en slags helbredsassistenter fra fødsel til grav, hedder det.

- Udvikling af en supercomputer, der kan simulere den menneskelige hjerne og hjernens reaktioner på eksempelvis medicin og neuro-videnskabelige tiltag.

- Udvikling af en supercomputer, der kan analysere store mængder data og ud af disse skabe modeller over globale systemer, så man kan forudsige eksempelvis naturkatastrofer og lignende.

- Udvikling af en model, der kan skabe personlig medicin til enkelt-personer. Dette vil kræve en tæt kombination af molekylære, fysiske og anatomiske data samt al tilgængelig viden om medicin-udvalget i verden.

- Udvikling af intelligente robotter med kognitive og følelsesmæssige evner, der eksempelvis kan anvendes til ældrepleje eller til opgaver i katastroferamte områder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere