Artikel top billede

Nettet skal give frit spil for alle bøller og hooligans

ComputerViews: Glem alt om at slukke for Facebook, Twitter og andre sociale tjenester - også selv om tjenesterne bliver brugt til at aftale vold, optøjer og plyndringer.

ComputerViews: Tydeligt frustreret og bekymret over de omfattende plyndringer og optøjer, der har ramt en række engelske byer, greb Storbritanniens premierminister, David Cameron, torsdag til muligheden for at forhindre ballademagerne i at kommunikere via nettet.

Det skete, efter det stod klart, at mange af plyndringerne er blevet aftalt og organiseret via sociale tjenester som Facebook og Twitter og via krypterede BlackBerry-telefoner.

Det kan du læse mere om her.

Opstandelse og hård kritik

Kritikken rejste sig straks.

Se bare på optøjerne i en række arabiske lande i det såkaldte "arabiske forår," hvor blandt andre Egypten lukkede for internettet for at forhindre, at ballademagere, revolutionære og andre voldelige elementer skulle kunne aftale aktioner og optøjer og opildne hinanden til vold og (ifølge Egyptens lovgivning) kriminelle handlinger via sociale tjenester som Facebook og Twitter.

Begrundelserne var med andre ord stort set de samme, som dem, som David Cameron luftede for at lukke de sociale tjenester, lød kritikken.

Og det er ikke godt - heller ikke selv om landenes struktur, ledelsesform og situation er forskellige, og også de pågældende sociale tjenester erklærer sig villige til at forsøge at finde en løsning.

Det frie ord vil altid flyde frit

Mere grundlæggende er det, at internettet ikke kan stækkes. Det skrevne ord vil altid finde en vej uanset om politikere, medborgere, samfundsinstanser eller hvem som helst andre kan lide det eller ej.

Det gælder ikke mindst kommunikation mellem unge mennesker, der er vokset op med it-teknoligoens sociale muligheder som en integreret del af deres hverdag.

De har stort set aldrig prøvet ikke at have en mobiltelefon i lommen, og de kan have svært ved at huske flere sammenhængende dage, hvor de ikke har været på nettet.

Uanset hvad internettet og de sociale medier anvendes til, er det derfor en umulig sisyfos-opgave at tro, at man kan ad teknologisk vej kan hindre kommunikationen.

Læs også:

Vupti: Sådan lyn-lukkede Egypten internettet.

England truer med at lukkke for Facebook og Twitter.

Bøller planlægger optøjer via krypteret BlackBerry.

Teknologiens magt: Der er ingen vej tilbage

Dynamikken i den teknologiske udvikling er, at den ikke kan stoppes - hverken politisk eller praktisk.

Den kan allerhøjst bremses og kun, hvis den ikke er blevet lanceret til masserne.

Er en teknologi - som sociale medier - først blevet tilgængelig for og accepteret af masserne, kan den ikke stoppes, bremses eller drosles ned.

Regeringer og myndigheder er altså dermed nødt til at acceptere de sociale medier som en uomgængelig ting og - såfremt balladen opstår - forsøge at løse problemerne på de sociale mediers præmisser - altså via muligheden for massekontakt i (stort set) real-tid, påvirkning, spredning af information og videre i samme dur.

Balladen stopper ikke

Egyptens storstilede blokadeforsøg stoppede da heller ikke balladen.

Kommunikationen smuttede blot afsted via andre kanaler, inden den alligevel fandt vej til modtagerne.

På samme måde vil en britisk blokade af Facebook, Twitter og BlackBerrys funktioner ikke løse problemet, men blot anspore bøllerne til at søge andre kommunikations-veje, hvilket næppe vil falde dem særligt svært.

Det er selvfølgelig nærliggende, at politiske magthavere anser kommunikations-kanaler som en væsentlig del af problemet, hvis der opstår (voldelig) modstand mod deres ledelse og deres lands struktur.

Men problemets rod ligger jo givet et andet sted - nemlig i store samfundsgruppers utilfredshed med det land, de lever i og deres manglende fornemmelse af sammenhængskraft, samfundsanvar og fremtidsudsigter.

Det er det reelle problem - og ikke de sociale medier og internettets kommunikations-kanaler, der aldrig kan blokeres.

Læs også:
Vupti: Sådan lyn-lukkede Egypten internettet.

England truer med at lukkke for Facebook og Twitter.

Bøller planlægger optøjer via krypteret BlackBerry.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere