Juraklumme: Har du ophavsret til din software uden at vide det?

Advokat Anders Wernblad fra Lett Advokatfirma skriver i denne måneds juraklumme om en ny dom om fælles ophavsret.

Ophavsmanden

Det er et grundlæggende princip indenfor ophavsretten, at retten til et såkaldt værk tilkommer »den, som frembringer« værket, jf. ophavsretslovens § 1, stk. 1. Dette gælder tillige for edb-programmer, jf. § 1, stk. 3.

Såfremt programmet er »frembragt af en arbejdstager under udførelsen af dennes arbejde eller efter arbejdsgiverens anvisninger« giver dette dog som udgangspunkt ikke anledning til problemer, idet ophavsretten dermed tilkommer arbejdsgiveren, jf. ophavsretslovens § 59.

Hvis en virksomhed henvender sig til en selvstændigt virkende konsulent for at få udarbejdet et edb-program, vil det klassiske udgangspunkt være, at konsulenten er frembringeren i henhold til lovens § 1. Har konsulenten specialudviklet et edb-program, og er der ikke indgået nærmere aftale om rettighedsfordelingen, vil aftalen således ifølge professor, dr.jur. Mads Bryde Andersen, jf. »IT-Retten«, 2. udg., p. 394, alene overføre de rettigheder til kunden, der er nødvendige for at tilgodese det overordnede formål med denne aftale. En ny dom fra Sø- og Handelsretten af 21. august 2007 synes dog at modificere - eller i hvert tilfælde at præcisere - dette udgangspunkt.

Fællesværker

Inden Sø- og Handelsrettens dom behandles nærmere, skal det nævnes, at karakteren af frembringelsesprocessen i sig selv kan medføre, at der mellem den selvstændige konsulent og kunden er opstået et ophavsretligt sameje. Således fremgår det af ophavsretslovens § 6, at såfremt et værk har to eller flere ophavsmænd, uden at de enkeltes bidrag kan udskilles som selvstændige værker, »har de ophavsret til værket i fællesskab«.

Som medophavsmand i henhold til § 6 betragtes almindeligvis personer, »der har ydet en selvstændig skabende indsats«. Hvor parterne ikke kontraktuelt har reguleret forholdet omkring ejerskabet til ophavsretten, er det således afgørende, hvorvidt kunden alene fremkommer med en overordnet behovsbeskrivelse, eller om der direkte er udøvet en såkaldt skabende indsats fra kundens side. Denne afgrænsning var genstand for en nærmere behandling i MediBOX-sagen.


MediBOX-sagen

Sø- og Handelsrettens dom af 21. august 2007 i MediBOX-sagen omhandlede ophavsretten til programmet MediBOX. Initiativet til programmet kom i sin tid fra Fonden for Tidsskrift for Praktisk Lægegerning, der med henblik på salg ønskede at få udviklet et program på CD-rom indeholdende artikelsamlinger mv. Programmet blev udviklet kontinuerligt over en længere årrække gennem et samarbejde mellem Fonden og Poss Design. Fonden beskrev sine ændringsønsker, herunder vedrørende funktionalitet, til programmet, som derefter blev udviklet af Poss Design efter regning. Der forelå ingen skriftlige aftale parterne imellem.

Poss Design påstod flere år efter, at første version af programmet var blevet udviklet, at Fonden skulle betale en licensafgift i forbindelse med salg at programmet: Det blev således gjort gældende, at Poss Design som udvikler af programmet var eneste ophavsmand, og at Poss Design derfor var berettiget til at opkræve en sådan licensafgift. Fonden for Tidsskrift for Praktisk Lægegerning påstod frifindelse.

Sø- og Handelsretten konkluderede efter sagens procedure, at retten til programmet måtte tilkomme parterne i fællesskab, idet retten herved lagde særlig vægt på, »at programmet er blevet til som følge af parternes fælles indsats, som blev fortsat og udbygget i forbindelse med nye versioner...«. Om videreudviklingen udtalte retten, at dette »skete ved, at [et medlem af Fondens edb-gruppe] leverede en række yderligere artikler og overgav Poss et »graviditetshjul« og en formel til beregning af BMI. Endvidere angav Fonden nogle funktioner, programmet skulle rumme, og Poss programmerede herefter disse og sørgede for det grafiske design.«

Retten anså altså Fondens løbende og mere beskrivende bidrag for at udgøre en tilstrækkeligt selvstændigt skabende proces, således at Fonden tillige var ophavsmand. Herefter var Poss Design ikke berettiget til at kræve licensafgift af Fonden.

Konsekvenser

Afgørelsen er udtryk for en konkret vurdering af parternes fælles indsats, men dommens begrundelse og resultat synes at føre til, at der meget let kan opstå en fælles ophavsret til programmel, som er specialudviklet til en kunde efter kundens kravspecifikation. Jo mere specifik kravspecifikationen er, jo bedre argumenter har kunden i forhold til, at der består en fælles ophavsret til det udviklede programmel.

Det er under alle omstændigheder vigtigt, at der ved en kontrakt om specialudvikling af software bliver taget udtrykkeligt stilling til, hvem der har ophavsret til produktet. Dette bl.a. for at undgå at skulle gennem en tids- og omkostningskrævende tvist - men særligt fordi det kan have store økonomiske og praktiske konsekvenser for en part, såfremt man pludseligt må indse, at man deler ophavsretten som følge af, at der er opstået et ophavsretligt fælleseje. Et sådant fælleseje forudsætter, at der som udgangspunkt skal være enighed om, hvorledes den fælles ret skal udnyttes, herunder i forbindelse med yderligere salg/licens, videreudvikling mv. Det er en overraskelse, som de fleste gerne vil være foruden, hvis man da selv tror, at man er eneejer!




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere