Danske cd'er sikres mod kopiering

Musikindustrien organisation, IFPI, forventer, at hovedparten af de danske cd-udgivelser bliver beskyttet mod digital kopiering. IFPI anbefaler dog kopisikringer, der tillader forbrugeren at tage enkelte kopier til privat brug.

Kopisikring af musik-cd'er i de danske butikker bliver reglen snarere end undtagelse, efter Folketinget i sidste uge vedtog en revideret ophavsretslov.

- Kopisikring kommer utvivlsomt til at slå bredt igennem, siger Michael Ritto, der er formand for musikindustriens organisation, IFPI.

Kopisikring er allerede slået igennem herhjemme, hvor tre af tidens fem mest solgte cd-udgivelser er sikret mod digital kopiering.

Loven freder kopisikring

I dag er det lovligt at tage en digital kopi til privat brug, men det bliver ændret, når den nye ophavsretslov træder i kraft på søndag. Den gør det nemlig ulovligt at bryde en kopisikring.

Det ser Michael Ritto som en tiltrængt hjælp i kampen mod danskere, som ikke nøjes med at kopiere til privat brug, men også giver eller sælger cd'er til andre.

- Det gode for os er, at det giver en ekstra sikkerhed. Det har en afledt effekt, for der er mange i Danmark, som påstår, at de troede, de gerne måtte. Nu kan brugerne ikke længere være i tvivl om, at de bryder loven, for de skal lave en aktiv indsats for at bryde kopisikringen, siger Michael Ritto.

Han siger, at musikbranchen fuldt og helt vil understøtte tekniske platforme, som gør det muligt at tage kopier til privat brug. Ifølge ham er de nuværende teknologier ikke i stand til det, men han forventer, at det kommer i løbet af foråret.

- Med det samme, der kommer et system, som gør det muligt at lave for eksempler to overførsler til en MP3-afspiller eller minidisc og brænde én kopi til en cd, så understøtter vi det alt, hvad vi kan, lover Michael Ritto.

Problemer med kopisikrede cd'er

Flere forbrugere, der har købt kopisikrede cd'er, har oplevet problemer med, at cd'erne ikke vil spille på for eksempel dvd-afspillere eller pc'er. Hos pladeselskabet EMI, hvor Michael Ritto er direktør, har man blandt andet oplevet problemer med B&O's dvd-afspillere.

EMI har derfor fået B&O og Midbar Tech - der har udviklet den kopisikring, EMI benytter - til at gå i dialog.

- Der er nogle hardwareproducenter, som er nødt til at ændre deres produkter. Kopisikring bliver standard, og det må hardwareproducenterne også vænne sig til, siger Michael Ritto.

Han mener dog, at problemet er forsvindende lille og peger på, at EMI kun har fået 30 henvendelser efter et salg af en kvart million cd'er. Samtidig afviser han, at musikbranchen forsøger at bremse en udvikling, der ikke kan stoppes.

- Nogle kan nok finde på at sige, at vi prøver på at dæmme op for udviklingen, men vi arbejder altså med en tovejs strategi. Inden næste sommer vil det være muligt at erhverve sig hundredtusindvis af MP3'er lovligt over nettet, siger Michael Ritto og henviser til selskabet Phonofile.

Phonofile er oprettet efter norsk forbillede og har til formål at etablere en digital musikdistribution, der indeholder al dansk musik. Bag projektet står den samlede danske musikindustri, der har fået støtte af Kulturministeriet til projektet. Statsbiblioteket i Århus skal stå for digitaliseringen af musikken, da biblioteket i forvejen har pligt til at opbevare al dansk musik.

Relaterede links

Phonofile




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere