Artikel top billede

Så smart var TDC's køb af Dongs fibernet

Det er i dag to år siden, at TDC købte Dongs fibernet. Læs her, hvad købet har betydet for bredbåndsmarkedet.

17. november 2009 sender TDC chokbølger igennem den danske bredbåndsbranche.
 
Et rygte, der har floreret i telebranchen i flere måneder, bliver nu til virkelighed.
 
TDC melder en tirsdag morgen, at selskabet køber det fibernet, som energiselskabet Dong har udrullet i hovedstadsregionen.
 
Prisen lyder på 325 millioner kroner, men forventes at stige med yderligere 100 millioner kroner.
 
Det er i dag, torsdag den 17. november 2011, to år siden, at TDC gennemførte købet, der gav teleselskabet ejerskab over hele fiberinfrastrukturen i hovedstadsregionen. Den region, der danner rammen om en tredjedel af alle danske hjem.
 
En forsikringspræmie
Aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Markets kalder TDC's køb af nettet for en forsikringspræmie.
 
"Det var helt sikkert en forsikringspræmie, der var alle pengene værd," fortæller han.
 
Med købet afværgede TDC i hovedstadsregionen en trussel mod selskabets guldklump, telefon- og kabelnettet.
 
"Hvis en konkurrent fik fat i fibernettet, kunne den få fat i husstandene og senere udbygge og dermed lave et effektivt angreb ind i TDC's kabelbaserede net. Det var derfor vigtigt for TDC set ud fra en defensiv vinkel at få fat i infrastrukturen," forklarer Poul Ernst Jessen.
 
Han tilføjer, at TDC længere ude i fremtiden kan bruge nettet offensivt.
 
"TDC har for forholdsvis få penge fået adgang til en infrastruktur, som selskabet selv kan bygge videre på," siger analytikeren.
 
Poul Ernst Jessen ser det nye hurtige LTE-mobilt bredbånd - også kaldet 4G - som eneste trussel i hovedstadsregionen mod TDC's fiber-, kobber- og kabelinfrastruktur. Og det er kun på de lave hastigheder på fastnet.
 
Ifølge TDC's strategi for infrastruktur, TDC netstrategi for 2020, skal teleselskabet i år 2020 have rullet et fiberkabel forbi 500.000 af Danmarks 2,5 millioner hjem. Dog ikke nødvendigvis have tilsluttet dem.
 
Dong ville også rulle fiber forbi en halv million hjem, men projektet skulle allerede have været færdigt i 2015. Energiselskabet droslede dog ned undervejs i sit projekt, da kundebasen ikke voksede som forventet. 
 
Andre ejere ville være aggressive
Infrastrukturen havde formentlig set anderledes ud i hovedstadsregionen i dag, hvis køberne af Dongs fibernet i stedet havde været elselskaber, som ikke i forvejen ejede to kabelbaserede infrastrukturer i regionen, endte med at købe Dongs fibernet, vurderer Poul Ernst Jessen.
 
"Vi havde nok set en kæmpe udbygning af Dongs fibernet, hvis Syd Energi eller SEAS-NVE havde stået med nettet i dag. De havde både bygget nettet ud og gjort et kæmpe forsøg på at få tilsluttet flere kunder til det," siger han.
 
Elselskaberne formåede først at slå sig sammen, da TDC havde købt fibernettet. Det gjorde de, da de etablerede den fælles tjenesteudbyder Waoo.
 
Poul Ernst Jessen anslår, at omkring 20.000 hjem i dag er tilsluttet fibernettet i hovedstadsområdet, selvom der går fiberkabler forbi mere end 100.000 hjem.
 
Computerworld har spurgt TDC hvor mange hjem, der er tilsluttet, men det tal er fortroligt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere