Artikel top billede

Uden pc: Skole tester ny måde at it-undervise på

En skole er efter en længere forsøgsperiode helt stoppet med at uddele computere til eleverne. Istedet skal it-undervisningen foregå på en anden måde.

Udlevering af bærbare pc'er, tablets og andet computerudstyr har længe været en trend på skoler i Danmark og i vores nabolande.

Nu går den svenske Fröslundaskolen i Eskilstuna, godt 100 kilometer vest for Stockholm, i mod den udvikling med en alternativ og spritny remote desktop-løsning bygget på Microsoft Multipoint Server.

Sådan virker det

Konceptet går ud på, at Multipoint Server kører på en almindelig computer eller lille server i hvert klasselokale.

Computeren/den lille server er skolelærerens arbejdscomputer, som hver elev kobler sig på med en skærm og et tastatur, således at læreren kan overvåge alle tilkoblede elev-skærme.

Det betyder samtidig, at læreren fra sin egen computer/server kan holde øje med elevernes arbejde eller overtage kontrollen over elevens skærm og sågar låse alle elevernes tynde klienter/skærme, hvis læreren ønsker elevernes opmærksomhed.

Det skriver Computerworlds svenske søstermagasin, Computersweden.

Giver økonomisk mening

Fröslundaskolen i Eskilstuna er den første skandinaviske skole, der afprøver Multipoint Server fra Microsoft, efter en pigeskole i Rwanda var den første i verden, der fik ordningen installeret i februar 2011.

Og løsningen giver ifølge skolelederen på Fröslundaskolen ganske god økonomisk mening.

"Eskilstuna Kommune har ikke de økonomiske midler til at hoppe med på konceptet om at uddele computere til alle elever. En anden faktor ved dette projekt er, at vi ikke er sikre på effekten ved blot at lange en computer ud til eleverne," forklarer Tony Lööw, skolechef i Eskilstuna Kommune ifølge Computersweden.

Han vurderer, at hver arbejdsplads med denne form for remote desktop-løsning koster under 2.400 kroner, hvilket er en del under prisen for at købe bærbare eller stationære computere til alle elever.

Til sammenligning koster iPads til alle 2580 elever lærere i den danske Odder Kommune eksempelvis godt 3.000 kroner - inklusiv kurser for lærerne.

Den svenske skolechef fremhæver overfor Computersweden, at oveni besparelser på selve arbejdsstationerne, så sparer Eskilstuna Kommune over halvdelen af driftsomkostningerne ved at køre med selvstændige enheder til eleverne.

Pædagogikken i højsædet

Forsøget med denne form for undervisnings-it drejer sig dog langt fra kun om kronor och ören.

"Den pædagogiske side er den mest spændende. For med Multipoint-løsningen kan lærerne se, hvad eleverne arbejder med og give feedback, hvilket er noget nær den optimale situation i undervisningen," forklarer Tony Lööw til Computersweden.

Indtil videre kører remote desktop-løsningen kun i ét enkelt klasselokale på Fröslundaskolen, men det er planen at installere det alle undervisningslokaler.

Hvis det bliver en succes vil Eskilstuna Kommune rulle maskineriet ud på samtlige kommuneskoler - i første omgang op til og med sjette klassetrin.

Dermed vil skoleeleverne i den svenske kommune få mulighed for at tilgå samtlige programmer på deres lærer-server, som distribuerer programmerne via flerbrugerlicenser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere