Æ, ø og å i danske domæner til næste år

OPDATERET: Fra starten af det nye år kan danskere og danske virksomheder registrere dk-domænenavne med bogstaverne æ, ø og å. Ønsker to virksomheder samme domænenavn, kan det komme til at koste den ene part op til 12.000 kroner at sikre sig det nye domænenavn.

Nu bliver det endelig muligt at registrere danske domænenavne med bogstaverne æ, ø og å.

Det konkluderer Dansk Internet Forums (DIFO) oven på en høring om danske bogstaver i internetadresser i sidste uge.

Fra 2. januar åbner DK-Hostmaster, Dansk Internet Forums administrative arm, registreringen.

Det sker med en periode, hvor man kan reservere det ønskede domænenavn. Ønsker flere samme internetadresse med danske bogstaver, starter en auktion, der for virksomheder betyder, at de skal betale 4.000 kroner for at være med. Private slipper med 800 kroner.

Denne procedure gentages tre gange, så det højeste beløb, en virksomhed kan komme til at betale, er 12.000 kroner. Hvis flere virksomheder stadig ønsker at være med, vil domænenavnet blive fordelt ved lodtrækning. Er der tale om en virksomhed med en varemærkeret til navnet, skal virksomheden kun betale den normale registreringsafgift.

Mail må vente

Administrerende direktør i DK-Hostmaster, Per Kølle, understreger, at kun den virksomhed, der får tildelt domænenavnet, skal betale de 12.000 kroner. De øvrige virksomheder får deres penge tilbage.

Forregistreringsperioden er 30 dage, så fra omkring 1. februar 2004 vil DK-Hostmaster begynde den endelige registrering.

Selv om man har fået købt det nye domænenavn med æ, ø eller å, skal man dog ikke forvente at kunne anvende domænenavnet med det samme. For det første skal browseren opdateres til at kunne håndtere de nye tegn, og det samme skal mail-klienten. For nærværende er der ifølge Per Kølle ingen e-mail klienter, der understøtter æ, ø og å.

- Men jeg er da sikker på, at det vil komme, når det begynder at blive mere udbredt. Men det er vigtigt at forstå, at der ikke sker nogen transmission af de danske tegn til navneserveren. Alt bliver oversat i klienten, siger han.

Ekstra bogstav

I oplægget fra DIFO var der tale om brug af bogstaverne æ, ø, å, ä, ö og ü i danske internetadresser, men på høringen kom det frem, at flere var interesseret i é.

- Hvis bestyrelsen godkender det, vil der ikke være noget i vejen for, at dette bogstav også kommer med, siger Per Kølle.

Danmark har været længe om tage de skandinaviske bogstaver i brug i domænenavn. Både i Sverige og i topdomænerne .com og .net kan adresser indeholde specielle bogstaver. Den danske domænevirksomhed Digital Marketing Support er også begyndt at markedsføre æ, ø og å i navnene under det såkaldte sub-domæne co.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere