Artikel top billede

Ubuntu-firma advarer: Her skal du passe på i cloud'en

Leverandører advarer: Derfor skal du passe på med at blive låst fast i cloud computing-løsninger.

Computerworld News Service: Det har altid været meningen, at cloud-infrastruktur skulle være baseret på åbne standarder.

Vælger man at investere i en offentlig cloud, der kun understøtter én standard, så skaber man fremtidige problemer for sig selv, hævder Canonical, der står bag udviklingen af Ubuntu.

"Alle verdens største clouds er bygget på open source-teknologi," siger Canonicals vice president, Chris Kenyon. 

Det skyldes ifølge ham, at open source-clouds er skalerbare, billige og sikre.

Han sammenligner fremkomsten af cloud computing med internettets udvikling og fremhæver, at selv om nettet eksisterende, før der var noget, der hed åbne standarder, så var det HTML, der afstedkom den eksplosive innovation, der har gjort nettet til hvad, det er i dag.

"Lock-in er grundlæggende en dårlig ting," siger han.

Han anbefaler, at man er varsom over for cloud-løsninger, der 'grundlæggende er proprietære.'

"Vær varsom over for cloud-løsninger, der faktisk bare er virtualisering forklædt som cloud, for det er ikke det samme - vCloud er ikke udtryk for den retning, som cloud computing vil tage i løbet af de næste 10 år," siger han.

Han anbefaler, at man er varsom over for cloud-løsninger, der kun tilbydes af en enkelt leverandør.

"Og vær varsom overf or hvad som helst, der kommer fra højborgen for lock-in, navnlig Oracle," siger han.

Åben konkurrence

It-branchen er ifølge Kenyon på vej mod en situation, hvor en række forskellige leverandører af offentlige clouds konkurrerer på pris, funktionalitet og oppetid.

Han fremhæver HP's offentlige cloud, der er bygget på OpenStack og i år vil træde ud af beta, samt Rackspaces planer om at flytte sin offentlige cloud-infrastruktur over til OpenStack.

Fremover vil store virksomheder kunne bygge på OpenStack og så købe burst-kapacitet eller backup-kapacitet fra en specifik leverandør.

En grundlæggende anderledes model

Men hvis den valgte leverandør ikke leverer et acceptabelt serviceniveau, så vil den givne virksomhed blot kunne gå et andet sted hen, siger han.

"Det er en grundlæggende anderledes model, end hvad der i dag er tilfældet med Amazon, som låser dig fast til en enkelt leverandør, selvom den dog er usædvanligt innovativ," siger Kenyon.

Det rene gift for et cloudmiljø

Damian Saunders, der er chef for Cloud Platforms & Networking Group hos Citrix, er enig i, at proprietær teknologi er "giftigt" for et cloud-miljø.

Citrix bidrager også til OpenStack-projektet og hævder, at virksomhedens CloudBridge kan levere en effektiv it-administration i et open source, hybridt cloud-miljø.

Saunders anerkender dog, at en proprietær cloud-infrastruktur har sin berettigelse i organisationer, hvis eksisterende infrastruktur i forvejen er baseret på proprietær teknologi fra en enkelt af de store leverandører.

Mere fleksible løsninger

I det tilfælde kan det ofte være bedst at satse på det, man i det mindste kender, selvom ingen af ens valgmuligheder entydigt er at foretrække.

En proprietær infrastruktur er dog kun egnet til opbygning af enterprise-clouds, der er anvendelige til alle formål.

Til store service-leverandører såsom Amazon og Rackspace eller til clouds med mere specifikke formål såsom Microsoft Office 365 eller Betfair er der brug for en mere fleksibel løsning, mener Saunders.

Han forventer, at cloud-markedet vil dele sig op, hvor leverandører af åbne clouds bryder fra leverandørerne af proprietære clouds og vender opmærksomheden mod at bygge clouds til specifikke formål.

Udover at levere cloud-services såsom Office 365 kan sådanne specialbyggede løsninger også gøre store virksomheder i stand til at lægge såkaldt high performance computing ud i skyen og bygge nye platforme, der kan håndtere den såkaldte big data.

Samtidig gør leverandørerne af generelt anvendelige clouds også klogt i at blive ved med at bruge åben teknologi for lettere at kunne tilpasse sig, i takt med at markedet vokser.

"Hvis de service-leverandører, der driver open source-platforme, indser at have behov for en eller anden ændring, så skal de ikke gøre andet end at gå i gang med udviklingen," påpeger Saunders.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere