Artikel top billede

Minister vil offentliggøre IBM's skattebetaling

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) vil tvinge it-selskaber som IBM og Oracle i Danmark til at offentliggøre deres skatte-regnskaber.

Læs også: 

Kritik: Minister støtter brud på privatlivs-beskyttelse

Hvis det står til skatteminister Thor Möger Pedersen (SF), så skal skattebetalingerne fra 110.000 selskaber og fonde i Danmark offentliggøres.

Derfor barsler han med et lovforslag, der vil blive fremført i næste måned, og som har til hensigt at indføre lovgivning til større gennemsigtighed med skattebetalinger fra selskaber.

Forslaget bliver fremført, fordi kun halvdelen af alle skattepligtige selskaber i Danmark betaler i dag skat til statskassen, og det er ifølge skatteministeren for lidt.

Det skriver Politiken.

"Det er helt afgørende for regeringen, at alle bidrager til at finansiere velfærdssamfundet. Og vi synes, det er rimeligt, at de multinationale selskaber bidrager mere. Forholdsvis mange selskaber udviser - lovligt - en kreativitet, der gør, at de ikke betaler skat, selv om de driver virksomhed her i landet i en årrække," siger Thor Möger Pedersen ifølge Politiken.

Mere opmærksomhed - flere penge

Det betyder, at selskaber som IBM, Oracle og Fujitsu, der de sidste par år har kørt med underskud i Danmark, kommer til at få blandt andet deres skattepligtige indkomst, fradrag af underskud fra tidligere indkomstår og årets anvendte underskud fra tidligere indkomstår samt den beregnede skat fra indkomståret hængt ud til offentlig skue.

Skatteministeren håber på, at han med en offentliggørelse af skattetallene kan være med til at skabe mere opmærksomhed på, hvor meget det enkelte selskab betaler i skat, og derfra klemme flere skattekroner ud af selskaberne.

"Jeg mener, at åbenhed generelt giver mere gennemskuelighed. Og det er min opfattelse, at åbenheden kan være motiverende for selskabernes skattebetaling," siger Thor Möger Pedersen ifølge Politiken.

Højt spil med skattekroner

Professor i selskabsledelse ved Copenhagen Business School, Caspar Rose, mener, at ministeren spiller højt spil.

"De multinationale selskaber bliver jo sat i en dansk gabestok, uanset hvor meget de anstrenger sig for at overholde lovgivningen. Så før eller siden finder de da et andet land, der kan huse deres domiciler og hovedsæder," siger Caspar Rose til Politiken.

CBS-professoren tror i lighed med den liberale tænketank, Cepos, ikke på, at forslaget vil bringe flere kroner i kassen.

Læs også: 

Kritik: Minister støtter brud på privatlivs-beskyttelse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere