Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Danske regioner kasserer 18 EPJ-systemer

Efter 20-25 års EPJ-arbejde er regionerne nu klar til med hård hånd at rydde ud i mængden af løsninger.

Læs også:

Disse firmaer kæmper om at redde EPJ i Danmark

Ved regionsdannelsen i 2007 var der 23 forskellige EPJ-løsninger i Danmark.

I 2010 gik de fem regioner sammen og stiftede Regionernes Sundheds-IT (RSI), hvorigennem de forpligtede sig til kun at have ét EPJ per region ved udgangen af 2013.

Det betyder, at hele 18 EPJ-løsninger skal kasseres, nu hvor regionerne skal gå fra 23 til kun fem.

Vi er godt på vej

I dag står der 2012 på den afrivelige hjørneflap i kalenderen. De danske regioner har altså eksisteret i fem år, og skal vi tro regionsfolkene, er der sket markante fremskridt.

"Vi er rigtig godt på vej. Der er sket meget, siden EPJ-arbejdet overgik til regionerne. De fem regioner har forpligtet sig til at arbejde sammen og nå ned på kun et EPJ-landskab per region inden udgangen af 2013," siger Heidi Forberg, der er sekretariatschef i RSI.

En del af systemerne er allerede blevet kasseret. I perioden fra 2007 til 2010 skar Region Hovedstaden og Region Sjælland ned på antallet af EPJ-systemer, hvilket betød, at vi i den periode gik fra 23 til 18 EPJ-løsninger på landsplan.

Allerede i oktober 2011 var tallet bragt yderligere ned, idet også Region Midtjylland havde fået nedbragt antallet af EPJ-løsninger. Så for fire måneder siden rundede Danmark 15 EPJ-løsninger.

Foreløbig er det dog kun Region Sjælland, der har nået det gyldne ettal. Men mange af sygehusene inden for de enkelte regioner er koblet på samme EPJ-system, så selv her sker der en masse.

Desuden er e-journalen, der skal fungere som bindeled på tværs af regionsgrænserne, også oppe at køre.

Lægerne er positive

Hospitalslægerne, der skal bruge EPJ-systemerne i deres daglige arbejde, har da også oplevet en positiv udvikling.

"Vi mener, der er sket et kvantespring på det sidste. Det har været ekstremt længe undervejs, men nu oplever vi virkelig, at der sker noget. De har nået meget mere de her tre til fire år sammenlignet med de foregående 20 år."

Det siger afdelingslæge på hjerte-lunge-karkirurgisk ved OUH Lars Riber på vegne af Lægeforeningen, hvor han sidder som formand som Sundheds-it.

Skønt det nu går fremad, understreger Lars Riber, at der endnu er lang vej igen.

"Vi skal ikke hvile på laurbærrene. Der skal arbejdes videre. De elektroniske patientjournaler skal ikke bare være dokumenter på computeren, ikke bare papirjournal elektronisk, men et redskab. Vi skal kunne søge, og det skal kunne sammenholde symptomer og kæde dem sammen med sygdomme som for eksempel sukkersyge og allergi."

Og der skal ikke kun videreudvikles.

Der er stadig elementer, der ikke fungerer efter planen. For eksempel har e-journalen ikke kunnet trække data ud af Århus Universitets Hospital siden, sygehuset blev koblet på Region Midtjyllands EPJ-system den 14. november 2011.

Selvom meget tyder på, at Danmark er kommet markant tættere på et sammenhængende EPJ-system, er der altså stadig en bid vej endnu.

Der er en række tekniske udfordringer både inden for de enkelte regioner og i forbindelse med de tværregionale samarbejder.

Den næste tid vil Computerworld kigge nærmere på EPJ-arbejdets flaskehalse og pengeslugere.

Læs også:

Disse firmaer kæmper om at redde EPJ i Danmark




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere