Artikel top billede

Foto: Povl. D. Rasmussen (Foto: Povl D. Rasmussen)

Hele Skandinavien ramt af samtidige bank-nedbrud

Det var ikke blot i Danmark, at flere banker blev ramt af netbank-nedbrud. En lang række skandinaviske banker bragede simultant ned mandag.

Læs også:
Danske netbanker ramt af samtidigt nedbrud

Det var ikke blot danske virksomheder og borgere, der mandag blev ramt af samtidige nedbrud på deres netbanker.

Også Norge og Sverige var ramt af en stribe samtidige nedbrud, som gjorde det meget svært eller umuligt for brugerne at logge på deres netbanker.

Så slemt var det

I Danmark var Danske Bank ramt af logon-problemer i et par timer på grund af en opdateringsfejl, mens Skandinavisk Data Center, der drifter 137 banker i Norden fik meddelelser om lignende symptomer fra bankerne på trods af, at alle ting umiddelbart så normalt ud på overvågningen.

I Norge ramte tekniske problemer med samme symptomer, der gjorde, at kunderne havde svært ved at logge på netbankerne hos en hel række af pengeinstitutter.

På listen var både den Danske Bank-ejede Fokus Bank, Nordea og DNB, skriver Digi.no.

Samtidig var også landets hæveautomater en overgang nede, ligesom kasselinjerne i Ikea stod stille en overgang, melder en avisens debattører ind.

Til avisen siger netværksoperatøren Evry, der drifter centrale banksystemer og hæveautomater, at der mandag var problemer med kapaciteten, mens Bank ID, der er en norsk pendant til NemID, meldte hus forbi.

Men også svenske bankkunder hos Swedbank var i et tredje skandinavisk land ramt af lignende problemer. Først og fremmest var netbanken ramt, men også andre systemer var berørt at såkaldte tekniske forstyrrelser, skriver Computersweden.

Ingen tegn på kriminalitet

Det er it-sikkerhedsfirmaet Csis, der på vegne af bankernes lobbyorganisation Finansrådet holder styr på stort set alle de berørte bankers sikkerhed på nettet.

Her fortæller sikkerhedsekspert Peter Kruse, at han ingen grund har til at tro, at de mange samtidige problemer bunder i ét ondsindet angreb.

"Det kan virke mærkeligt, at det tilsyneladende rammer bredt, men det er måske, fordi de centrale systemer der anvendes, måske mange gange. er identiske i de enkelte banker," siger han.

Derfor kan eksempelvis en opdateringsfejl fra en leverandør af et udbredt system hurtigt give problemer over hele linjen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere