Artikel top billede

Sådan balancerer du på kanten mellem afgrund og vækst

CIO KLUMME: Set fra et CEO-perspektiv er ledelse her i sommeren 2012 enten "kriseledelse med øje for muligheder" eller "forsigtig optimisme uden at give slip".

Her i 2012 er virksomhedsledelse i høj grad ledelse på kanten af afgrunden. Der er ikke nogen, der er i tvivl om, at vi i løbet af de seneste fire år har haft om ikke den værste økonomiske krise nogensinde så i hvert fald den værste krise, erhvervslivet har oplevet de sidste 20-30 år.

Det store spørgsmål er så, hvornår og hvordan krisen "slutter"?

Netop den usikkerhed er en ekstra udfordring, da vi i de senere år har haft nogle "falske positive" perioder, hvor forårstegn i økonomien har vist sig endnu ikke at kunne bære en bred fremdrift.

Og der er da heller ingen tvivl om, at pessimisterne har kronede dage i øjeblikket - både internationalt (den vedvarende finanskrise specielt i Sydeuropa) og nationalt (boligpriser og tab af job) - omvendt er der også enkelte positive signaler.

For eksempel har aktiemarkederne haft en pæn vækst i 2012, og i USA har de nået højere niveauer end på noget andet tidspunkt under krisen. Hertil kommer, at når der er etableret en generel pessimisme, bliver den ofte indregnet i forventningerne - og derfor kan selv "ikke negative nyheder" være en positiv overraskelse.

Ledelse på kanten

Endnu har ingen været villige til at tage opgøret med "kriseretorikken" - formentlig særligt på grund af de falske positive tegn, der har været. Til gengæld er der blevet længere mellem forudsigelserne om, at krisen bliver værre.

Faktisk kommer der af og til mere positive meldinger. Her er det især værd at hæfte sig ved en begyndende tillid til aktiemarkedet, som traditionelt har være seks til ni måneder foran realøkonomien.

Set fra et CEO-perspektiv er ledelse her i sommeren 2012 enten "kriseledelse med øje for muligheder" eller "forsigtig optimisme uden at give slip" - med andre ord: ledelse på kanten mellem afgrund og vækst.

Selvom der på ingen måde er tale om jubeltider, er vi omvendt også langt fra situationen for nogle år siden, hvor der var udsigt til en dyb og langvarig krise. Dog er der ikke nogen entydig positiv retning.

Det betyder så, at ledelse og styring af projekter i dag sker i et løsningsrum, hvor den fremtidige verden, herunder især omfanget af forretningen, er præget af en høj grad af usikkerhed. I sådan en situation bliver det vigtigt at kunne forholde sig til ændringer i virksomhedens situation, som på nuværende tidspunkt er ukendte og uforudsigelige.

Scenario-baseret planlægning

Der er naturligvis mange måder at håndtere sådan en situation på. En af de mest udbredte er "scenario-baseret planlægning".

Scenario-baseret planlægning er umiddelbart mest kendt fra strategiske planlægningsøvelser, hvor en virksomhed på overordnet niveau forholder sig til en række mulige scenarier, hvorudfra ledelsen beslutter den fremtidige retning.

Givet den fremherskende usikkerhed er det imidlertid absolut relevant at tage scenarie-baseret planlægning ind også på taktisk niveau til vurdering af projekter og initativer - det vil sige at udarbejde tre til fire scenarier for de nærmeste år og så vurdere initativerne i forhold til alle disse scenarier.

Der er naturligvis andre måder, hvorpå det kan gøres - men der er ikke nogen tvivl om, at frem for at forholde sig til et entydigt sort eller hvidt scenario kræver situationen i dag, at virksomhederne forholder sig til, at fremtiden kan udvikle sig anderledes - og at dette "anderledes" kan være såvel værre som bedre end forventet.

Så for 2012 - med ledelse på grænsen mellem afgrund og vækst - er det afgørende spørgsmål ikke, om virksomheden skal planlægge i forhold til afgrund eller vækst - men derimod, hvordan man sikrer at opbygge den bedst mulige (fleksible) kapacitet til at forholde sig til begge ekstremer - og en lang række niveauer derimellem?

Tomas Hannibal Nielsen er chefkonsulent hos PA Consulting Group.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere