Artikel top billede

(Foto: Carlos Paes)

Trick: Find ud af om du kan spare penge på cloud

Det kan være svært at regne sig frem til, om der er penge at spare på cloud computing. Ny beregnings-model skal gøre ROI-beregningen mere præcis.

Læs også:

Cloud computing: Sådan fungerer det

It-chef advarer mod cloud: Risikoen er for stor

Sådan undgår du at blive låst fast til din cloud-leverandør

Betal kun for det, du bruger. Opnå fleksibilitet og skalerbarhed. Lad andre håndtere sikkerheden, så du kan koncentrere dig om din egen forretning.

Det er ikke flotte salgstaler, der er mangel på i den fremadstormende cloud-industri.

Alligevel er der stadig mange it-chefer, der lurepasser lidt, både fordi der er lovgivningsmæssige udfordringer, men også fordi man frygter at blive låst fast til leverandøren i skyen og er i tvivl om den langsigtede økonomi i at vælge cloud frem for et mere traditionelt it-setup.

Uvisheden om det sidste forsøger den globale organisation Isaca, der arbejder med viden og certificeringer inden for it, nu at skabe klarhed over.

I et whitepaper, der kan downloades her, peges der blandt andet på fem skjulte omkostninger ved cloud computing og på, hvordan man beregner return on investment (ROI) med cloud-løsninger.

Det svære cloud-regnestykke

"En af de sværeste opgaver inden for it-ledelse er at veje den totale omkostning ved en it-service mod den potentielle gevinst. Denne udfordring eksisterer også (måske endda i højere grad) med cloud computing," skriver Isaca.

"Det er simpelt at foretage en ROI-beregning ved investeringer, der har klare og målbare gevinster og omkostninger. Men ved mere komplekse investeringer som cloud computing, kan ROI-beregningen være kompleks og misvisende."

For at kunne foretage regnestykket så korrekt som muligt, skal man ifølge Isaca-dokumentet forholde sig til nogle af de mindre synlige potentielle udgifter ved cloud.

Sådan regner du på det

De mindre synlige udgifter ved cloud computing kan eksempelvis være udgiften ved at skulle flytte data væk fra skyen igen.

Det kan også være, at man skal inddrage det tab af interne kompetencer, der kan følge ved overgangen til cloud, og at man skal se nærmere på risikoen for lock-in.

Eftersom cloud-modellen jo betyder, at man går fra en stor engang-sinvestering til mindre abonnements-udgifter, skal man også finde ud af over hvor mange år, ROI'en skal beregnes - Isaca foreslår en femårig periode.

Tre faser i beregningen

I whitepaperet deles cloud-regnestykket op i tre faser.

Først ser man på de umiddelbare udgifter og gevinster ved at vælge cloud.

Derefter estimerer man udgifterne og indtægterne ved at anvende cloud på sigt.

Til sidst sammenligner man de to regnestykker og regner sig så frem til ROI'en.

Samtidig peger Isaca på, at man skal passe på med kun at fokusere på ROI - eksempelvis giver det rigtig god mening også at fokusere på total cost of ownership (TCO).

"Der er mange mulige måder at estimere cloud-ROI på, og der er ikke en bestemt tilgang, der er passende i alle situationer," skriver organisationen.

De konkrete beregningsmodeller kan ses her.

Læs også:

Cloud computing: Sådan fungerer det

It-chef advarer mod cloud: Risikoen er for stor

Sådan undgår du at blive låst fast til din cloud-leverandør




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere