Artikel top billede

De fleste kan se idéen med public cloud computing, hvor it leveres som en service, ligesom vi får strøm gennem et stik i væggen. Men giver det mening at tale om private skyer? (Foto: Tegning: Lene Sekjær)

Private cloud: Er det ikke bare en fis i en hornlygte?

ComputerViews: It-leverandører har oversolgt private cloud computing i en grad, så mange nu slet ikke kan se konceptets eksistensberettigelse.

Læs også:

Cloud computing: Sådan fungerer det

Den private sky er bare en gang varm marketingluft

Derfor slipper du ikke uden om de private skyer

ComputerViews: Egentlig er budskabet ret så ligetil:

Du har de store, offentlige skyer, som vi kender fra Amazons Elastic Cloud, Google Apps, Office 365 fra Microsoft og Salesforces CRM.

Og så er der de private skyer.

De bærer mange af de samme kendetegn som de offentlige, men er dedikeret til en enkelt virksomhed og blandes således ikke sammen med andre brugeres cloud-tjenester.

Den private sky kan være fysisk placeret i brugerens eget datacenter eller i et eksternt datacenter.

Den model giver rigtig god mening, hvis lovgivningsmæssige krav eller sikkerhedsbekymringer gør, at man ikke kan eller tør gå all-in med en offentlig sky. 

Derfor betvivles konceptet

Men budskabet om de private skyer er alligevel gentagne gange blevet mødt med skepsis.

For handler cloud computing ikke om stordriftsfordele? Er grundtanken bag cloud ikke, at der er tale om en standardvare?

Og er private skyer ikke bare et andet ord for et virtualiseret datacenter?

Sådan lyder skepsissen ofte, når private cloud kommer på tale.

"Cloud bygger på stordrift. Så tilbyder I kunderne en privat cloud, selvom det i virkeligheden bare er et virtualisret datacenter og intet med cloud har at gøre. Jeg kan godt forstå, at de bliver forvirrerede," har en chefarkitekt i det daværende IT- og Telestyrelsen tidligere udtalt til leverandørerne.

Tidligere IDC-direktør, nu Capgemini, Per Andersen, har tidligere stillet dette retoriske spørgsmål i en klumme om private skyer:

"Er der ingen grænser for, hvad marketing vil gøre for at opfinde nye, cool begreber for at sælge produkterne? Åbenbart ikke!"

Og taler man med it-cheferne rundt omkring i Danmark, synes konceptet med private cloud computing heller entydigt at være accepteret.

Mange stiller stadig spørgsmål ved, om der er noget reelt nyt i private cloud, eller om det blot er et nyt mærkat på allerede eksisterende tankesæt og teknologier.  

En del af forklaringen er, at leverandørerne over en bred kam klistrer "PRIVATE CLOUD" på de produkter, de kan komme til. Også selvom det ikke er det, der er tale om. 

Den private sky lever

Skepsissen til trods lever den private sky endnu hos leverandørerne.

Der er ikke det it-selskab, der ikke tilbyder at hjælpe kunderne med at hoste, udrulle og administrere private clouds - enten i kundens eget, interne datacenter eller eksternt i leverandørens cloud-datacenter.

Og spørger man verdens største it-analysefirma, Gartner, er private cloud-markedet fuldt ud i live.

Gartner har således tidligere vurderet, at vi i 2014-15 vil se flere it-organisationer investere penge i private skyer end i offentlige skyer.

"Jeg tror, at større virksomheder generelt vil se en større værdi i private skyer, men jeg er blevet overrasket over interessen i private skyer hos de mellemstore virksomheder. Det havde jeg ikke forventet," har cloud-analytiker hos Gartner, Thomas Bittman, tidligere udtalt til Computerworld.

Derfor venter skuffelsen forude

Konkret har Gartner spurgt 655 it-ansvarlige, om deres virksomheder vil agere efter en strategi for private skyer i 2014. 

Det svarede 66 procent ja til, 24 procent svarede måske, og kun 10 procent sagde nej.

Samtidig kan man dog i Gartners seneste hype cycle tydeligt se, at denne it-trend netop nu er så hypet, som den bliver.

Forude venter skuffelsen, inden private cloud computing om to til fem år vil have realiseret sit egentlige potentiale.


Definition på cloud computing
Vi har tidligere forsøgt at definere, hvad cloud computing er - og herunder også de private og hybride cloud-modeller.

Hvis en private cloud er andet og mere end et virtuelt datacenter, må den nødvendigvis skulle indeholde mange af de karakteristika, som man finder i offentlig cloud computing.

Det er trods alt disse karakteristika, der er grunden til, at netop cloud er blevet udråbt til et et grundlæggende skift i it'ens natur og som den vigtigste it-trend i mange år.

De karakteristika kan eksempelvis være, at man afregner efter forbrug.

Det kan handle om, at man kan skalere op og ned efter behov, at brugeren selv kan betjene sig og bestille nye services, og at der er en høj grad af automatisering involveret, at der er stordriftsfordele.

Det bør være sådan, at der er tale om, at it leveres via et stik i væggen, som når vi henter strøm.

Er det en private cloud - eller noget helt andet?

Kan alle dem, der mener at have eller at kunne levere en private cloud, sige ja til alt dette?

Næppe.

Kan de sige ja til en eller flere af disse cloud-karakteristika.

Formentlig.

Hvorvidt en konkret løsning er en "ægte" private cloud må derfor bero på en nærmere vurdering.

Sådan er det ofte, når nye it-trends vokser frem og bliver hypet til det nærmest overnaturlige.

Det gælder måske i særdeleshed for private cloud computing.

Læs også:

Cloud computing: Sådan fungerer det

Den private sky er bare en gang varm marketingluft

Derfor slipper du ikke uden om de private skyer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere