Artikel top billede

CIO'ens udfordring: Du skal selv finde din efterfølger

Som it-chef er du forberedt på at håndtere mange forskellige scenarier, men har du forberedt, hvad virksomheden skal gøre uden dig? Få gode råd her.

Computerworld News Service: It-chefer er vant til at håndtere uventede kriser som hardware, der bryder sammen og udfald på en cloud-service.

Men det lader til, at de færreste it-chefer har overvejet, hvad der skal ske, hvis de selv pludselig ikke er til rådighed.

I forbindelse med en spørgeskemaundersøgelse udført af Robert Half Technology, svarer 79 procent af de 1.400 adspurgte it-chefer, at de ikke har udpeget nogen, der skal efterfølge dem i det tilfælde, at de selv pludselig ikke kan arbejde.

Kun 20 procent af respondenterne har en efterfølger på plads, mens den resterende procent af respondenterne ikke er klar over, om der er udpeget en efterfølger.

Afgørende for succes

"Efterfølgerplanlægning er afgørende for en organisations succes på lang sigt, men det er en opgave, der ofte overses," kommenterer John Reed, der er senior executive director hos Robert Half Technology, i en pressemeddelelse.

"Ved at tage proaktive skridt for at udpege og udvikle fremtidige ledere vil en chefs afgang udgøre en håndterbar udfordring i stedet for en akut krise."

Efterfølger-planlægning er til gavn ikke blot for it-chefen, som kan uddelegere en større del af ansvaret, men også for den udpegede efterfølger, som har bedre mulighed for at udvikle sine kompetencer og derfor måske bliver mere loyal overfor sin virksomhed, tilføjer Reed.

Robert Half Technology påpeger, at det ikke altid er det mest oplagte valg af efterfølger, der også er det rette.

Her bør du kigge

Nogle gange er der andre, der er bedre egnet til lederrollen end den næste i hierarkiet.

"Kig efter de kandidater, der bedst demonstrerer de evner, der skal til for at excellere i rollen - det gælder både stærke tekniske og ledelsesmæssige kompetencer - uanset titel," lyder anbefalingen.

Man bør desuden tage sig god tid til at identificere og oplære en efterfølger til rollen som it-chef heriblandt ved at tage kandidaterne med på råd i strategiske overvejelser, hvilket giver dem mulighed for at lære noget om planlægning og ledelse, og løbende give kandidaterne feedback.

Sidst men ikke mindst anbefaler Robert Half Technology, at den fremtidige efterfølger får lov at prøve kræfter med opgaven.

"En ferie er et oplagt tidspunkt til at lade en potentiel efterfølger midlertidigt overtage nogle af dine ansvarsområder. Medarbejderen får erfaring, mens du finder ud af, hvor klar denne person er til at indtage en større rolle.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere