Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Kommuner forlanger indblik i KMD's udgifter

16 kommuner forlanger at få at vide, hvor mange ressourcer KMD bruger på bestemte systemer. De vil selv vurdere, om de betaler en rimelig pris. "Vi har et ansvar for skatteborgernes penge," lyder det.

Læs også: Her er brevet: Kommuner sure på KMD-topchef

I et notat fra 30. oktober blev det afsløret, at kommunernes it-selskab Kombit direkte anbefaler kommunerne at stoppe betalingsaftaler med KMD, såfremt it-kæmpen ikke fremlægger mere information omkring priserne.

Men nu tager 16 kommunaldirektører sagen i egen hånd og skriver et brev direkte til KMD topchef Lars Monrad-Gylling, hvor de kræver, at KMD giver dem de relevante oplysninger.

"Vi har et ansvar for skatteborgernes penge. Vi må derfor forlange, at KMD giver os de oplysninger, der skal til for, at vi kan vurdere, om vi betaler en rimelig markedspris for de Kritiske IT-løsninger," skriver kommunaldirektørerne fra 16 kommuner i brevet, som du kan læse i sin fulde længde her.

Uenighed om milliard-priser

Kommunerne er KMD's største kunde og står for op imod 70 procent af it-virksomhedens omsætning på over fire milliarder kroner.

Tidligere har det været fremme at kommunerne i 2011 betalte i omegnen af 1,1 milliard kroner alene for de såkaldte monopol-systemer, der i øvrigt snart skal i udbud.

Men alligevel tager kommunerne nu det noget opsigtsvækkende tiltag at skrive direkte til den administrerende direktør, Lars Monrad-Gylling.

"Vi er ikke i den forbindelse interesserede i KMD's prisliste, men i de ressourcer, KMD bruger på at levere de Kritiske IT-løsninger til hver enkelt kommune," forklarer kommunerne i brevet til topchefen.

Kommunerne insisterer derfor på, at KMD skaber sammenhæng i sit aftale- og faktureringssystem.

"Vi skal kunne stå inde for, at vi kun betaler for ydelser, vi har brugt. Der er imidlertid ingen sammenhæng mellem løsningsaftalerne med KMD, den prisliste KMD afregner efter og de fakturaer, KMD udsteder," lyder den hårde kritik i brevet.

Ingen udsigt til julefred

Opgøret om priser har stået på igennem længere tid.

Og hele balladen kan siges at være opstået tilbage, da kommunerne blev tvunget til at sælge KMD via en lov i Folketinget.

Dengang i 2008 blev KMD solgt til EQT og ATP inklusiv de mange monopol-systemer. Til gengæld lavede man en transitionsaftale, der skulle regulere priserne på de omstridte it-systemer.

Men det er altså den regulering og transitationsaftale, som parterne i høj grad skændes om.

I hvert fald er det åbenlyst, at priserne på disse systemer ikke ligefrem er med til at sikre julefred mellem den store it-gigant og dets største kundegruppe kommunerne.

Læs også: Her er brevet: Kommuner sure på KMD-topchef




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere