Artikel top billede

Dansk telegigant betaler milliardskat: To andre slipper

Der er mere end en milliard kroner i forskel på de beløb, som Danmarks store teleselskaber betaler. To firmaer slipper ikke en øre i selskabsskat.

Læs også:

Disse danske it-giganter betaler nul kroner i skat.

Skat.dk i knæ efter offentliggørelse af firmaskat.

Så meget betaler KMD i skat.

Skatteministeriet har offentliggjort de længe omdiskuterede åbne skattelister, hvor Skat offentliggør alle virksomheders skattebetaling i 2011 på nettet.

Her fremgår det blandet andet hvor meget de danske telselskaber har betalt i skat i perioden.

TDC: 1,4 milliarder kroner i skat
Ifølge Skats oplysninger lagde den kapitalfond-ejede telegigant TDC en selskabsskat på 1,4 milliarder kroner i skat i 2011 af en skattepligtig indkomst på 5,56 milliarder kroner.   

TDC trak et underskud på lidt mere end 740.000 kroner fra indkomsten i forbindelse med skattebetalingen.

Hos TDC oplyser pressechef Lasse Bastkjær, at de tallene fra skat ser ud som firmaet havde forventet.

"Det har vi ingen kommentarer til, men konstaterer, at det er sådan det forholder sig," siger han.

Telenor: 30,5 millioner kroner i skat
Hos Telenor har man i 2011 gennem Telenor Denmark Holding betalt 30,5 millioner kroner i skat.

Det af en skattepligtig indkomst på 122 millioner kroner, efter at have trukket et underskud på 16,2 millioner kroner fra.

Hos firmaet oplyser pressechef Peter Glüssing, at firmaet ikke har nogen kommentarer, og henviser til IT-Branchen, der advarer kraftigt imod de nye åbne skattelister:

"Det er meget uheldigt at opdele virksomheder i hvide og sorte får," har interesseorgansiationen skrevet i en pressemeddelse.  

"Det sætter virksomheder urimeligt i en negativ bås som nulskatte-yder, selvom der kan være rigtig mange gode grunde til, at en virksomhed ikke har betalt selskabsskat," udtaler Mette Lundberg, direktør for Politik & kommunikation i IT-Branchen i den forbindelse.

Disse teleselskaber betaler nul kroner i skat

Telia: Nul kroner i skat
Konkurrenten Telia betalte derimod ingen penge i skat i samme år, fremgår det af Skats åbne skattelister.

Efter at have trukket et underskud på 276.257.000 millioner fra, nåede selskabet nemlig frem til et negativt overskud på 30.000 kroner.

Og det udløste en skattebetaling på nul kroner.

Hos Telia fortæller kommunikationsdirektør Mette Honoré, at der er flere væsentlige årsager til, at firmaet ikke skal betale skat.

Skattemæssigt underskud

"Da Telia købt Orange, var det med et stort skattemæssigt underskud, som vi har kunnet bruge i årene fremover. Det sidste blev anvendt i 2011," siger hun.

Hun fortæler, at Telia heller ikke i de kommende år kommer til at betale skat, fordi firmaet har "en masse skattemæssige afskrivninger på infrastruktur-anlæg, som firmaet ikke har anvendt."

"Først bruger man skattemæssige underskud, herefter skattemæssige afskrivninger," siger hun til Computerworld, og oplyser, at der konkret er tale om sites, teknisk udstyr og licenser.

"Den store sum på skattemæssige anlægsaktiver skyldes især en stor investeringer i infrastruktur-anlæg og ikke mindst licenser til staten for 2G, 3G og 4G, - dette er ca. 1,5 miliarder kroner," siger Mette Honoré.

3: Nul kroner i skat
Hos telefirmaet 3 har man også betalt nul kroner i skat, fremgår det af skatteministeriets åbne skattelister.

Og det bekræfter kommunikationschef hos 3, Stine Green Paulsen.

"Det er fordi at når man har underskud, så skal man ikke betale skat," siger hun.

Hun fortæller, at firmaet har haft overskud de sidste par år. Ellers har den stået på underskud siden 3 oprettede selskabet i Danmark i 2001.

"Det er jo sådan at hvis man har haft store underkud, så kan man jo fratrække de underskud fra den skattepligtige indtægt. Det er derfor vi rammer et stort nul," siger hun.

Hun fortæller, at der er nye regler på vej som betyder, at firmaer skal begynde at svare skat af deres overskud med det samme, selv om de har et stort akkumuleret underskud.

Begynder at betale skat i 2013

"Vi skal begynde at betale skat i 2013 på grund af de nye regler," siger Stine Green Paulsen.

Hun fortæller, at 3 ikke har noget problem med, at firmaets skattebetalinger nu er offentligt til skue for enhver på skat.dk.

"Man kan håbe at folk forstår, at når der står nul kroner ud for os, så er det ikke fordi vi ikke bidrager til det danske samfund, men fordi vi har haft et stort underskud," siger hun.

Selskabet trak et samlet underskud på 216 millioner kroner fra i 2011.

Hun peger på, at årsagen til underskuddene er udgifter tll investeringer i etablering af infrastruktur i Danmark.

"Det er jo ikke penge vi har stået og kastet ud i Øresund. Det er jo investeringer i netværk og licenser," siger Stine Green Paulsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere