Artikel top billede

Hård kritik af SKI: It-kæmper dropper milliardaftale

It-giganter har fravalgt en milliardstor softwareaftale. SKI beskyldes for at stille urimelige krav, men afviser selv kritikken.

Læs også:

Vinderne fundet til dansk milliardudbud

It-brancheforeningen ITEK under Dansk Industri kommer nu med en hård kritik af SKI, der netop har offentliggjort en opsigtsvækkende liste over vinderne af en aftale til to milliarder kroner.

Aftalen, der gælder ydelser inden for IBM-, Oracle-, Microsoft- og SAS-kompatibel software, indeholder nemlig ikke navnene på IBM, Microsoft eller Oracle, der ellers alle var prækvalificerede.

ITEK kritiserer udbudskravene, men to af leverandørerne kommer med andre forklaringer.

"SKI havde simpelthen nogle helt urimelige krav i udbudsmaterialet," fortæller direktør Tom Togsverd fra ITEK under Dansk Industri.

Urimelig og stædig

Tom Togsverd oplyser, at det blandt andet var kravet om, at kunden maksimalt skal kunne betale 10 procent ekstra ved såkaldte licensaudits - uanset hvor mange licenser kunden ulovligt har installeret - der bidrog til retræte. 

Angiveligt er mindst en af de store leverandører gået meget langt for at nå en løsning med faste priser, men altså uden at blive lyttet til.

"Det er møgærgerligt, at SKI har opført sig stædigt og urimeligt," fortæller Tom Togsverd.

Han peger på, at en aftale om standardsoftware, der er kompatibel med Microsoft, IBM og Oracle-software - uden at de tre firmaer er med - er skæv.

Kommer partnerne i klemme?

Nu vil blandt andet de partnere, der skal indgå aftaler med kunderne, risikere at kunne komme i klemme.

For hvem hænger på regningen i sidste ende?

Her skal partnerne på aftalen naturligvis overveje risikoen, påpeger Tom Togsverd.

Imidlertid ryster han på hovedet af SKI, som, han mener, i det mindste burde have udskudt aftalen for at finde en løsning.

"Det er vi jo desværre vant til. Og i forhold til, hvad SKI tidligere har udskudt udbud på grund af, så er det her vigtigere," siger ITEK-direktøren.

Kravene fra SKI, der har fået mindst en af de store leverandører til at springe fra en to milliarder kroner stor aftale, ærgrer direktøren.
 
Indkøbscentralen, der bruges af offentlige indkøbere, er ikke overraskende af en helt anden opfattelse.

SKI: Kunder synes ikke vi er urimelige

Læs også: 

Vinderne fundet til dansk milliardudbud

Hos SKI lader man til at tage den hårde kritik med ophøjet ro.

"SKI varetager vores offentlige kunders interesser, og vi er tilfredse med, at vi har fået skabt nogle rimelige vilkår for vores brugere," udtaler udbudschef Christian Lunding fra SKI.

På aftalen finder man virksomheder som KMD, Atea og CSC. Og SKI hæfter sig da også ved de virksomheder, som findes på aftalen.

Læs listen over alle virksomhederne her

"Vi har fået bud fra branchens store og velkendte spillere, der rigeligt og på en professionel måde, kan dække brugernes behov," udtaler udbudschefen.

SKI: En god aftale
Endelig afviser SKI, at indkøbsorganisationen under forhandlingerne skulle have været urimelig.

"Vi mener ikke, at vi har opført os urimeligt. Det tror vi heller ikke, at de offentlige indkøbere synes."

"Vi synes faktisk, at vi har lavet god aftale i vores brugeres interesse," lyder det fra Christian Lunding.

It-giganter: Derfor bød vi ikke

Hos Oracle ønsker man ikke at kommentere på licens-balladen. Selskabet var prækvalificeret, men valgte ikke at byde.

"Vi har bevidst valgt at samarbejde med vores partnere i stedet for at byde selv."

"Og med de partnere, som er kommet med på aftalen, vurderer at vi, at vi er rigtig godt dækket ind," forklarer pressechef Anders Lund Rendtorff fra Oracle i en kortfattet mail til Computerworld.

Han forklarer videre, at mange af Oracles løsninger bliver implementeret i tæt samarbejde med partnerne, og partnerne er en vigtig del af Oracles forretning. 
 
Microsoft: Derfor sprang vi fra miliardaftale
Også hos Microsoft fokuserer man på, at partnere nu skal stå for salget.

"Grunden til, at vi prækvalificerede os, er, at ingen leverandører kender til indholdet i et udbud, før det kommer."

"Under prækvalifikationsfasen afslører udbyder kun de generelle og overordnede dele af udbuddet," forklarer pressechef Anders Adelhorst fra Microsoft i en mail til Computerworld.

"Efter at have fået det endelige udbudsmateriale på lige fod med alle de andre leverandører, valgte vi at gøre, som vi normalt gør i denne type sager, nemlig at samarbejde med vores dygtige partnere om at sikre at kundernes behov bliver mødt," udtaler han.

Pressechefen glæder sig i øvrigt over at se mange Microsofts partnere på rammeaftalen.

Computerworld afventer fortsat en kommentar fra IBM.

Læs også: 

Vinderne fundet til dansk milliardudbud




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere