Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Alarmklokker ringer: Her er IBM's store problem

IBM's økonomiske tilstand er sådan set i orden, men advarselslamperne er så småt begyndt at blinke. Se her hvorfor.

Læs også:

IBM vil outsource 5.000 job til Indien

Så er det nu: IBM sætter 198 mand på porten

Nyt kæmpe-underskud til IBM Danmark

Regnskab: Så er der dømt regnskabstid i it-branchen, og IBM er et af de firmaer, der netop har fremlagt tal for, hvordan det står til med husholdningen hos den store blå.

Den del af IBM's regnskab, der omhandler outsourcing-kontrakter, er en god indikator for den generelle teknologiefterspørgsel, hvilket gør årsafregningen til en af de vigtige begivenheder på it-økonomifronten.

Et vækstområde i IBM er cloud computing, der er steget med 80 procent i det forgangne år. 

"Det er ikke det, der trækker læsset i IBM, men det viser, at det er et område, der er fokus på. Den samme tendens finder man også i regnskabet fra eksempelvis SAP," fortæller Lars Møgeltoft, der er chef aktierådgiver i Nordea

Ifølge hans analyse er tallene i regnskabet anstændige, men med en advarselslampe, der blinker i horisonten.

De tørre tal

IBM har rapporteret om en omsætning på 104,5 milliarder dollar, svarende til 585 milliarder kroner for finansåret 2012. 

Det er en tilbagegang på cirka to procent fra 2011, hvor tallet var på 106,9 milliarder dollar eller 599 milliarder kroner.

Nettooverskuddet gav omvendt en stigning på fem procent fra 89 milliarder kroner sidste år til 93 milliarder kroner i år.

Lars Møgeltoft peger dog på et problem, der har plaget IBM i flere år.

"Firmaets toplinje er ikke vokset i flere år. Den har ligget på cirka 100 milliarder dollar, hvilket også er tilfældet denne gang."

Her er problemet for IBM

Den stagnerende toplinje holdes i øjeblikket i skak med besparelser.

"IBM har i 20 ud af 21 kvartaler skabt en bedre indtjening på bundlinjen. Det gør virksomheden gennem omkostningsbesparelser og gennem den måde, som firmaet drives på. Der bliver eksempelvis lagt større og større vægt på software-relaterede services, der har langt højere marginaler end resten af forretningen," lyder analysen fra Lars Møgeltoft.

Besparelser er dog også en væsentlig del af forklaringen på bedre lønsomhed.

"Firmaet har gennem flere år rationaliseret hårdt på personalesiden, og det fortsætter i fremtiden med virksomhedens strategiplan, der løber frem til 2015."

Kan ikke blive ved med at spare

Men toplinjen har altså ikke bevæget sig, og det er udfordringen, ledelsen står overfor.

"IBM kan ikke blive ved ned at spare sig ud af alting. Der skal flere penge ind i butikken. Ser man på firmaets ordrebog, er den en smule mindre end sidste år, så det er afgjort her, at ledelsens udfordring ligger."

Lys mod øst

I EMEA-landene, der blandt andet dækker over Europa, går det knap så godt for IBM.

Her må man indkassere en nedgang på seks procent i indtægten. Det er dog ikke en ualmindelig tendens.

"Det er et hårdt marked i øjeblikket. Det gælder ikke kun for it-firmaer, det er en generel udfordring, der også rammer eksempelvis bilindustrien."

Kigger man i retning af BRIK-landene, der tæller nationer som Brasilien, Rusland, Indien og Kina ser man derimod en pæn stigning.

Nøgletallene i regnskabet kan findes på IBM's webside.

Læs også:
IBM vil outsource 5.000 job til Indien

Så er det nu: IBM sætter 198 mand på porten

Nyt kæmpe-underskud til IBM Danmark




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere