Artikel top billede

Headhunter: Derfor har it-projektledere så svært ved at få job

Alt for mange ledige projektledere tror, at de med en certificering hurtigt kan få fodfæste på arbejdsmarkedet igen. Men sådan hænger det slet ikke sammen.

Læs også:
Syv ting der afgør din succes som it-projektleder

Sådan gik Rolf fra top-projektleder til desperat jobjagt

Sådan kommer du til tops i headhunternes databaser

"Man kan fodre svin med projektledere." 

Så kontant lyder meldingen fra Peter Rasmussen, der er direktør for rekrutteringsvirksomheden iHeadHunt.

"Desværre viser det sig, at der igennem de seneste kriseår har været særdeles mange projektledere, som desværre er blevet fyret - og som nu har svært ved at få fodfæste igen på arbejdsmarkedet. Tit til deres egen overraskelse," følger Peter Rasmussen op.

Han er oprindelig uddannet datalog fra Købehavns Universitet og har herudover mere end 20 års erfaring som udvikler og projektleder. 

I de sidste tre og et halvt år har han været it-headhunter, og han har mødt mange it-projektledere, der tror, at en certificering er vejen frem. 

"Det er ingenlunde tilfældet. En Prince2 Foundation-certificering er for eksempel ikke ensbetydende med, at man kommer til samtale. For overhovedet at blive vurderet, skal man have mindst tre-fire års relevant, praktisk erfaring plus en certificering," pointerer Peter Rasmussen. 

Mange gå skuffede hjem

Han fortæller, at han har haft mange projektledere, der undrer sig over, at de ikke er kommet til samtale, når de jo nu har en række fine certificeringer.

"Jeg har skuffet kandidater, fordi de mangler konkret praktisk erfaring med den type projekter, som kunden skal have ført sikkert i hus. Kunden efterspørger erfarne og relevante projektledere - ikke en generalist, der tror, at en certificering er lig med kompetence," forklarer Peter Rasmussen og fortsætter: 

"Det er derfor min oplevelse lige nu, at man billedeligt talt kan fodre svin med it-folk, som tror, at de er værdifulde projektledere, bare fordi de har en certificering."

Her er det vigtigste overhovedet, hvis du vil have job

Erfaring betyder alt

En certificering er sådan set god nok, men hvis du ikke formår at putte den ind i en konkret kontekst, er du ikke meget værd for virksomhederne.

Udbuddet er simpelthen så stort, at virksomhederne vil have dem, der passer bedst til opgaven og er mest kompetent.

Derfor bliver du valgt fra, hvis du ikke har den konkrete erfaring.

"Man kan sammenligne det lidt med et kørekort. Hvem vil du helst sidde på passagersædet hos - én med et kørekort, der aldrig rigtig har kørt bil, eller en taxachauffør med 10 år på bagen uden kørekort," siger han og fortsætter:

"Det er erfaringen, der først og fremmest tæller. En certificering er lidt et 'add-on'."

Han forstår godt, at mange projektledere kan blive frustrerede og føle, at de er meget kompetente i forvejen.

"Nogle kandidater har måske arbejdet 15 år hos CSC. Pludselig står de uden job og kan ikke forstå, hvorfor de ikke lige fluks kommer til jobsamtale rundt omkring. Men der må jeg bare sige, at de er oppe mod virkelig mange og meget skrappe folk," siger Peter Rasmussen.

Det er selvfølgelig en situation, man lige skal sluge, navnlig hvis man har været 'stjernen' på sin gamle arbejdsplads.

"Jeg forstår godt, at det må være virkelig deprimerende. Men man må forstå, at der er et stort udbud af projektledere, og her er det langt fra godt nok bare at have nogle fine certificeringer eller 15 år hos én enkelt virksomhed," siger Peter Rasmussen.

Det handler som sagt om at ramme kundens behov i forhold til ens erfaring, ellers kan man godt pakke sammen igen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere