Artikel top billede

(Foto: Photo by Ibrahim Rifath on Unsplash)

Har 60 bredbånds-millioner - men ingen plan

Regeringens nye Konkurrenceevnepakke øremærker 60 millioner skattekroner til udbredelse af højhastighedsbredbånd på Bornholm. Men ingen aner, hvad pengene skal bruges til.

Læs også:
Sådan vil dansk storkommune udbrede fiber til alle

Fiberbranchen vil have fingre i regeringens vækstkroner

Europæisk land smider gigantbeløb i fibernetværk

Danskere i bøn til fiberselskaber: Vi vil have fiber

Hverken Erhvervs- og Vækstministeren, Bornholms borgmester eller øens fiberleverandør aner, hvordan 60 millioner statskroner til etablering af højhastighedsbredbånd på Bornholm skal investeres.

"Vi skal nu hurtigt i gang med at drøfte vækstplanen med Folketingets partier, og jeg ser frem til, at vi får ført planen ud i livet, herunder får håndteret de særlige bredbåndsudfordringer på Bornholm." skriver Erhvervs- og Vækstminister Anette Vilhelmsen (SF) til Computerworld.

Der betyder samtidig, at der endnu ikke er klarhed over, hvilken teknologi, der skal benyttes, når bornholmernes internetforbindelser skal forbedres.

Elselskabet Østkraft, der også leverer fibernet på Bornholm, fortæller Computerworld, at det er kommunen, der er modtager af de 60 millioner kroner, men det kan Bornholms borgmester ikke bekræfte.

Det er regeringens såkaldte Konkurrenceevnepakke, der øremærker midlerne til smilets ø.

Midlerne skal netop kanaliseres til Bornholm, fordi øens bredbåndstilstand er særlig dårlig, hedder det i Konkurrenceevnepakken.

Fiberleverandør: Kommunen får midlerne
Elselskabet Østkraft kender ikke de nøjagtige planer for investeringerne, men peger alligevel direkte på Bornholms Kommune som modtager af statskronerne.

"Som det ser ud nu, er det kommunen, der får tildelt midlerne. Det er dem, der skal administerere midlerne. Men det er endnu uklart, hvordan det skal foregå," siger Ole Schou Mortensen, der er administrerende direktør i Østkraft.

Selvom Østkraft ikke kender de nøjagtige detaljer for de kommende investeringer, så erkender virksomhedens direktør dog, at man har været i dialog med Erhvervsstyrelsen.

Så Østkraft har ikke været i kontakt med Erhvervs- og Vækstministeriet omkring udbygning af højhastighedsbredbånd på Bornholm?

"Vi har jo været i løbende kontakt i Erhvervsstyrelsen, men vi har ikke nogen viden om, hvordan pengene skal investeres helt konkret." erkender Ole Schou Mortensen.

Borgmester: Vi ved intet

Borgmesteren i Bornholms Regionskommune afviser, at kommunen skulle være modtager af de 60 millioner statskroner gennem Konkurrenceevnepakken.

"Bornholms regionskommune er næppe modtageren, men hvordan det konkret skal skrues sammen, ved jeg ikke i øjeblikket." skriver Winni Grosbøll (S), der er borgmester i Bornholms Regionskommune.

Hun glæder sig dog over at modtage midlerne.

"Jeg er glad, også for anerkendelsen af, at Bornholm skal have en infrastruktur, hvis vi skal kunne noget i forhold til udvikling af fjernarbejdspladser, telemedicin med mere." skriver hun.

Leverandør: Konstruktion er på plads
Hvis det bliver Østkraft, der ved hjælp af statsmidlerne, skal levere højhastighedsbredbånd på Bornholm, så er virksomheden helt klar til at tage fat.

"Vi vil i hvert fald gerne påtage os opgaven," siger Ole Schou Mortensen.

Han understreger dog, at Østkraft er underlagt en række begrænsninger, der kan gøre det svært for virksomheden at indgå i en fremtidig aftale.

"På visse områder er vi begrænset af elforsyningsloven," siger den administrerende direktør.

Hvis midler fra Bornholms Regionskommune eventuelt skal kanaliseres til Østkraft, så kan I vel ikke operere indenfor den nuværende konstruktion, fordi I er underlagt kommunalfuldmagt?

"Vi er ikke direkte underlagt kommunalfuldmagten, vi er et selvstændig aktieselskab,"

Så I kan godt rulle fiber ud for midlerne i Konkurrenceevnepakken indenfor den nuværende konstruktion?

"Det kan jeg ikke sige noget om endnu, jeg kender ikke teksten godt nok til at kunne sige det." afslutter Ole Schou Mortensen.

Læs også:
Sådan vil dansk storkommune udbrede fiber til alle

Fiberbranchen vil have fingre i regeringens vækstkroner

Europæisk land smider gigantbeløb i fibernetværk

Danskere i bøn til fiberselskaber: Vi vil have fiber




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere