Artikel top billede

Salget af pc'er styrtdykker - her er kæden hoppet af

Salget af pc'er faldet med rekordfart. Det bratte fald skyldes en række alvorlige tendenser, der tilsammen er en giftpille. Se her, hvorfor det står så slemt til for pc-producenterne.

En række konkrete omstændigheder presser tilsammen markedet helt i bund. Se her, hvor kæden er hoppet af.

En hel stribe omstændigheder oven i hinanden har fået salget af pc'er til at styrtdykke.

Det samlede globale salg af pc'er er faldet med hele 13,9 procent i årets første kvartal i forhold til det tilsvarende kvartal i fjor.

I alt blev der i årets først kvartal solgt 76,3 millioner solgte enheder, viser tal fra analysehuset IDC.

En giftpille

Årsagen i det bratte fald i pc-salget skal findes i en række årsager, der tilsammen udgør en giftpille for pc-branchen,

IDC peger på, at pc-industrien står ved en skillevej, hvor forbrugerne for alvor rykker mod andre devices - smartphones, tablet-computere og lignende.

Det betyder, at der bliver stillet spørgsmål ved, om pc'en overhovedet har nogen fremtid.

Hertil kommer en vis ustabilitet blandt pc-producenterne, hvor prisstigninger og underleverandør-problemer har været med til at skubbe salget nedad, lyder det fra IDC-analytiker David Daoud.

Bærbare hårdest ramt

Værst ser det ud for salget af bærbare computere. IDC mener, at det skyldes, at mange mulige købere af en bærbar computer i stedet vælger at købe en tablet-computer.

David Daoud peger på, at verdens største pc-producent, HP, er i gang med en lang og tung omstrukturering, mens Dell er i gang med at lægge forretningen om til at blive mere service-orienteret.

I alt har det ført til en opbremsning i innovationen, der blot forværres af, at pc-producenterne har svært ved at skaffe de nødvendige komponenter, som ellers kan være med til at tiltrække nye kunder - eksempelvis touchskærme.

Også Windows 8 bærer en del af ansvaret.

Ifølge IDC har Microsofts nye styresystem slet ikke vundet gehør, og mange forbrugere ser ikke som forventet Windows 8 som et incitament til at anskaffe sig en ny computer.

Det samme gælder virksomhederne, hvor CIO'erne i stor stil foretrækker at beholde Windows 7 fremfor at udskifte maskinparken til pc'er med Windows 8.

Mange brugere med desktop-computere har bøvl med det touch-baserede interface i Windows 8, lyder det fra IDC, der også peger på, at touch-baserede computere er dyre.

Langt størstedelen af de solgte pc'er i kvartalet har været uden touch.

IDC forventer, at faldet i salget af pc'er vil fortsætte.

Det blev i hele 2012 i alt solgt 314 millioner pc'er. Analyshuset Gartner forventer, at dette tal vil falde til i alt 315 millioner i hele 2013 og 302 millioner i 2014.

Så hårdt har nedgangen ramt de fem største pc-leverandører

Så mange pc'er har de solgt i første kvartal:

1) Hewlett-Packard: 12 millioner solgte enheder (nedgang på 23,7 procent).

2) Lenovo: 11,7 millioner solgte enheder (samme niveau som et år tidligere).

3) Dell: ni millioner solgte enheder (nedgang på 10,9 procent).

4) Acer: 6,15 millioner solgte enheder (nedgang på 31,3 procent).

5) Asustek: 4,36 millioner solgte enheder (nedgang på 19,2 procent)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere