Artikel top billede

NemID-ansvarlig: Der kommer flere DDoS-angreb mod os

Ovenpå gårsdagens lange DDoS-angreb mod NemID har Computerworld talt med Digitaliseringsstyrelsen. Læs her, hvad du fremover kan forvente af sikkerhed i NemID.

I går blev danskernes NemID-løsning sendt i sort i flere timer.

Det skete som følge af et DDoS-angreb, hvor NemID-serverne blev bombarderet med så mange forespørgsler, at systemet bragede ned, så danskerne ikke kunne logge på netbanken og offentlige hjemmesider fra morgenstunden og hen til lidt over middag. 

Computerworld har spurgt Digitaliseringsstyrelsen, der har bestilt NemID-løsningen hos leverandøren Nets, om dette er godt nok. 

Er det alvorligt? 

Souschef i Digitaliseringsstyrelsen og ansvarlig for NemID, Charlotte Jacoby, i går blev NemID lagt ned i flere timer. Er situationen alvorlig?

"Ja, selvfølgelig er den det."

Hvor alvorlig vurderer du, at situationen er på en skala fra 1-10, hvor 10 er det mest alvorlige?

"Det har jeg svært ved at vurdere. NemID skal selvfølgelig være robust, og det bliver der heldigvis løbende arbejdet på hos vores leverandør DaniD (datterselskab til Nets, red.), og vi er løbende i dialog med dem, så NemID fungerer bedst muligt."

Alligevel bliver det hele lagt ned i flere timer i går. Er det bedst muligt?

"Nej, og vi mangler stadig at få den specifikke redegørelse fra DanID, men det er selvfølgelig rigtig irriterende og uheldigt, at den slags kan ske."

Det var ikke et uheld. DDoS-angrebet var jo en overlagt handling....

"Ja, men det er uheldigt, at løsningen ikke kunne håndtere det, og at det lykkedes angriberne at få lagt servicen ned. Samtidig må vi sige, at vi taler om en meget dynamisk verden, der udvikler sig lynhurtigt. Vi kan derfor nok ikke forvente, at vi undgår nye angreb, og vi kan nok heller ikke forvente, at vi altid kan sikre os 100 procent mod den type angreb."

Der kommer måske flere angreb
Hvorfor kan vi ikke gardere os 100 procent?

"Det vigtige er, at vi følger op og hele tiden prøver at gøre løsningen så robust som mulig, så det ikke lykkes at lægge NemID ned en anden gang. Derudover vil jeg gerne understrege, at der ikke var nogen sikkerhedsmæssige konsekvenser. Situationen drejede sig om, at NemID ikke var tilgængelig."

Frygter du flere DDoS-angreb oven på gårdagens angreb?

"Jeg kan ikke spå, men der har på det seneste været en tydelig tendens både i den store verden og i Danmark, der viser, at DDoS-angreb bliver mere og mere udbredte. Vi har en centraliseret (NemID, red) løsning i Danmark, som tiltrækker sig meget opmærksomhed, så vi kan formentlig forvente flere angreb, men det er svært at vide på forhånd.

Hvordan sikrer vi os bedst muligt?

De tilsyneladende bagmænd fortæller, at de brugte et værktøj til 10 dollar, som alle kan få fat i på internettet. Hvordan har du det med den oplysning?

"Hvad der bliver sagt ude på nettet, kan jeg ikke rigtig forholde mig til, og jeg tror ikke, at enhver kan lægge NemID ned. Det lyder hypotetisk, og jeg ville i hvert fald ikke kunne gøre det. Men der er ingen tvivl om, at der er masser af it-kriminelle ude på nettet, og derfor skal vi altid sikre os bedst muligt."

Hvordan sikrer vi os så bedst muligt?

"Det gør man ved at have et samarbejde med en professionel leverandør, og det mener vi, at vi har."

Gerningsmændene fortæller, at de ville udstille, hvor nemt det er at lægge NemID ned. Har I lært noget af deres aktion?

"Indtil videre har jeg ikke fået nogen redegørelse fra DanID, så det vil jeg ikke kommentere, før jeg har fuldt overblik over hændelsesforløbet. Og ja, de fik lagt NemID ned, så der skal strammes op."

Flere problemer med NemID

Hvordan kommer I på forkant med udviklingen i stedet for at skulle løbe bagefter gerningsmændene og lappe huller?

"Som jeg sagde før, så har vi en professionel leverandør, og der bliver overvåget og sat tiltag i søen, når der sker ting, som det vi så i går."

Flere gange har du understreget, at sikkerheden er helt essentiel i NemID. Men danskerne får stjålet lige så mange penge som før indførelsen af NemID, der har været flere, store problemer med Java-platformen, som NemID er bygget på, og i går kom så det store DDoS-angreb. Mener du fortsat, at NemID er en sikker løsning?

"Ja, det mener jeg. DDoS-angrebet har jo ikke haft nogen sikkerhedsmæssig betydning. Det har været irriterende, at det går ud over tilgængeligheden, men det er jo noget andet end at få stjålet penge."

Skal vi leve med en frygt for, at enhver kan lægge servicen ned i flere timer og måske fortsætte angrebene i dage-, uge- og månedsvis?

"For det første ved jeg ikke, om forudsætningen om at "enhver kan lægge NemID ned" er rigtig. For det andet arbejder leverandøren hele tiden på tiltag, der skal imødegå angreb, som vi så i går. For os er det ekstremt vigtigt, at leverandøren tager dette her alvorligt, og det er min opfattelse, at det gør de."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere