Artikel top billede

Microsoft: Det er farligt at bruge Windows XP

Selv antivirus kan ikke beskytte Windows XP mod malware, lyder meldingen fra softwarefirmaet.

Microsoft forsøger nu igen at skræmme brugerne til at droppe det efterhånden 12 år gamle Windows XP. Den seneste Security Intelligence Report fra Microsoft indeholder en klar advarsel mod at bruge det gamle operativsystem, der stadig ligger på mere end en tredjedel af alle computere.

Rapporten ser blandt andet på antallet af malware-inficeringer på de forskellige Windows-platforme. Tallene viser, at computere med Windows XP er meget sårbare - selv hvis der er installeret antivirus.

"Windows XP SP3 har den mindste relative forskel mellem beskyttede og ubeskyttede computere," hedder det i rapporten.

På en computer med Windows 7 eller 8 er der typisk mellem otte og tolv gange færre inficeringer på systemer hvor der er installeret antivirus end på ubeskyttede pc'er.

Infektionsraten er også generelt meget lav - der er kun registreret 2,7 inficeringer for hver 1.000 scannede computere med 64-bit Windows 8. Hvis der er installeret antivirus på computeren, falder tallet til 0,2.

Men det ser noget anderledes ud på Windows XP SP3. Her er der 15,6 inficeringer for hver 1.000 scannede computere uden antivirus. Selv hvis der er installeret antivirus på systemet, så er der stadig 4,2 inficeringer for hver 1.000 computere.

Det betyder ifølge Microsoft, at det ganske enkelt er umuligt at sikre Windows XP fuldt ud - selv med et godt antivirus-program. En del af problemet ligger i de gamle versioner af browseren Internet Explorer, der kører under XP.

"Nyere versioner af Windows indeholder et antal af sikkerheds-forbedringer, som ikke er inkluderet i Windows XP, hvilket betyder at selv beskyttede computere med Windows XP har en risiko for at blive angrebet og inficeret som ikke findes under senere Windows-versioner," hedder det i rapporten.

Slut med support

Senest næste år er der god grund til at droppe Windows XP. Den 8. april 2014 er det slut med support og sikkerheds-opdateringer til XP.

Alle de huller, som bliver opdaget efter denne dato, bliver altså ikke lukket. Dermed bliver det meget farligt at bruge Windows XP.

Faktisk har Microsoft forlænget support-perioden for Windows XP flere gange, og softwarefirmaet har valgt at understøtte sit gamle operativsystem i hele 13 år. Det er dobbelt så længe som support-perioden for Windows 95.

Det må også regnes for sandsynligt, at mange soft- og hardwarefirmaer vil stoppe supporten for Windows XP samtidig med Microsoft.

De manglende sikkerheds-opdateringer betyder ikke så meget, hvis computeren ikke er koblet på nettet. Men ellers kan det hurtigt blive et problem.

Så sent som i foråret fandt man en ny sårbarhed i Remote Desktop Server, hvor alle Windows-versioner kan angribes med specielle netværkspakker. Den første exploit kom allerede efter to dage. Den slags sikkerhedshuller bliver altså ikke længere lukket på XP fra næste år.

Microsoft har selv gjort alt for at overbevise virksomheder og private brugere om, at de skal udskifte det gamle operativsystem.

Men problemet rammer også brugere med Windows Vista, hvor supporten slutter om tre år. Så er det bedre at opgradere til Windows 7, der modtager nye sikkerheds-opdateringer helt frem til 2020. Det nye Windows 8 har support frem til oktober 2023.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere