Artikel top billede

Dette Samsung-styresystem kan true Google og Apple

Smartphone-styresystemet Tizen, som blandt andre Samsung og Intel står bag, kan få en afgørende betydning på markedet som et alternativ til Android og iOS.

"... en open source, standard-baseret softwareplatform, der støttes af førende mobiloperatører, enhedsproducenter og silicium-leverandører til mange forskellige enheds-kategorier som smartphones, tablets, netbooks, underholdningssystemer til biler og smart TV'er."

Sådan lyder den officielle beskrivelse af et helt nyt styresystem, der i disse måneder for alvor er ved at tage form, og som blandt andre Samsung og Intel står bag.

Hvis du synes, at det i mistænkelig grad minder om Android-konceptet, er du ikke den eneste.

Og det bliver værre, for Tizen, som den nye dreng i klassen hedder, bygger ligesom Android på Linux-kernen.

Skal man tro en ny udtalelse fra analysefirmaet ABI Research, kan Tizen allerede i år opnå en betydelig succes ved at ende som det femtestørste mobil-operativsystem i 2013.

ABI Research vurderer nemlig, at Tizen sammen med andre opkomlinge som Sailfish og Firefox OS vil komme til at påvirke markedet - og at det er Tizen, der vil få størst betydning.

"Den stærke opbakning til Tizen fra Intel og Samsung vil gøre det i stand til hurtigt at overhale de andre andre Linux mobile OS-udfordrere," skriver analysefirmaet.

"Derudover er andre segmenter i det mobile økosystem ivrige efter et nyt mobil-OS, der kan gøre indhug i Apples og Googles dominans på markedet."

"Mobiloperatører, særligt i Asien, har været på udkig efter andre muligheder. Apples afvisning af at modificere sit OS til operatører for at kunne tilføje tilpassede services eller differentiere operatørers brands er en af hovedforklaringerne på deres utilfredshed."

"Tizen har været meget hurtig til at opbygge medlemsgruppen, og nogle meget bemærkelsesværdige leverandører bakker frivilligt op," skriver ABI Research, der vurderer, at det først og fremmest vil være i Asien og Stillehavsregionen, at de nye styresystemer vil vinde frem.

Kan Google og Samsung fortsætte parløb?

Selv om der ikke er noget nyt i, at Samsung satser på flere styresystemer på samme tid, er det alligevel interessant, at Tizen på mange måder minder om Android. 

Det er også kommet frem, at der vil komme high-end Tizen-produkter fra Samsung, hvilket viser, at det ikke kun er en platform, der skal anvendes på de nye markeder, hvor det er de lidt billigere produkter, der er i fokus.

Googles Android-platform har over de seneste fem år formået at erobre det meste af smartphone-markedet med en markedsandel, der på globalt plan sidste år nåede op på 75 procent.

Tal fra IDC viser, at Samsung i 2012 endte ud med en markedsandel på 30,3 procent af det samlede smartphone-marked, mens den andenstørste Android-producent, HTC, endte nede på 4,6 procent.

Tidligere på året kom det frem, at der hos Google er bekymring over, at Samsung nu sælger omkring 40 procent af alle enheder med Android, fordi det stiller Samsung i en særlig position, når nye aftaler med Google skal forhandles på plads.

Ligesom Google selv har opkøbt Motorola Mobility for at have et ben i hardware-lejren, får Samsung med Tizen også mere at skulle have sagt i forhold til udviklingen af styresystemet.

Se en demo af Tizen herunder:

Følg @kimstensdal

Læs også:

It-kæmper udvikler nyt Linux-styresystem til mobiler

Her er den nye Android-dræber fra Samsung

Går væk fra Android: Samsung satser på nyt open source-OS




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere