Artikel top billede

iPhone 5s kommer også i nye farver: Sølv, grafit og guld. Tidligere kunne du vælge mellem hvid og sort.

Apples iPhone 5s er målt og vejet: Her er dommen

Apples iPhone 5s kommer med både interessante hardware- og software-nyheder. Se dommen over den nye smartphone fra Apple her.

Den nye iPhone 5s fra Apple blev præsenteret i sidste uge sammen med den "mindre dyre" iPhone 5c.

Det er 5s, der er Apples topmodel, og selvom denne version af den populære smartphone, der så dagens lys i 2007, ikke er nogen revolution i forhold til de tidligere versioner, er der faktisk blevet plads til nogle ganske væsentlige forbedringer.

Det gælder ikke mindst den nye fingeraftryks-sensor (kaldet Touch ID), et markant bedre kamera og det helt nye iOS 7-styresystem, der ændrer ganske meget på software-siden.

Indvendigt er der blandt andet kommet en A7-processor med 64-bit arkitektur og en ny M7 sensor-chip - begge dele er nyheder, der kan vise sig at få ganske stor betydning på sigt, fordi det baner vejen for endnu bedre software i form af tunge 3D-apps og kontekst-baserede apps.

4G på iPhone 5s i Danmark

For danskere er en klar fordel ved iPhone 5s også, at alle de store danske teleselskaber kan levere 4G til den, hvorimod TDC med iPhone 5 ikke havde mulighed for det på grund af de frekvenser, den telefon understøttede.

Computerworld har allerede bragt en umiddelbar sammenligning af iPhone 5s og Android-topmodellerne på markedet ud fra specifikationerne, men vi har desværre endnu ikke haft mulighed for at teste iPhone 5s med egne fingre.

Det har flere amerikanske medier imidlertid, så vi giver dig her overblikket over anmeldernes domme. Mens der naturligvis er forskellige opfattelser af, hvilken karakter iPhone 5s helt præcis skal tildeles, er der ingen tvivl om den grundlæggende dom.

Det skriver anmelderne om iPhone 5s

Engadget hæfter sig i sin anmeldelse af iPhone 5s ved, at Apple har lært af de mange ringe forsøg, der tidligere har været på at lave fingeraftryks-sensorer i forbrugerhardware.

"Den er virkelig hurtig: scanneren var i stand til at opfange vores fingre på en brøkdel af et sekund og fra en hvilken som helst vinkel. Det virker faktisk så naturligt, at vi næsten glemte, at adgangskoder og låste skærme også eksisterede i 5s ..."

"Den er dog ikke perfekt: scanneren virkede ikke, når vores fingre var våde eller kun delvist på hjem-knappen, men vi oplevede ikke nogen problemer med klamme fingre i fugtige omgivelser," skriver Engadget blandt andet.

Samtidig har Engadget testet det nye kamera, der blandt andet bygger på en bedre billedsensor og har en højere lysfølsomhed. Det ses i høj grad, når man tager billeder i mørkere omgivelser.

"De billeder, vi tog med 5s, var konsekvent bedre end dem, vi tog med 5'eren: de var skarpere, havde finere detaljer, mere naturlige farver og langt mindre støj."

Dommen hos Engadget lyder, at Apple med iPhone 5s har gjort et godt produkt endnu bedre - og at Apple både giver nyheder til nørden i form af 64-bit, M7 og Touch ID, ligesom der også er noget til den almindelige forbruger med det nye iOS.

"Hvis udviklerne finder på smarte måder at drage nytte af M7-processoren og 64-bit-understøttelsen på, vil 5s virkelig skinne. Hvis ikke, så vil mange mennesker måske bare vente endnu et år. "

"Den bedste smartphone på markedet"

På Wall Street Journal skriver anmelderen Walt Mossberg, at iPhone 5s er den første enhed, han har oplevet, der har en pålidelig fingeraftryks-læser, der uden videre fungerer til både at låse telefonen op og til at handle i Apples iTunes-univers.

Han hæfter sig også ved de mange nyheder i softwaren, der i det hele taget forbedrer styresystemet iOS.

"Ikonerne er blevet redesignede til at være mere flade og simple, men det ser ud til, at de flyder oven på dit baggrundsbillede, hvilket giver en effekt af dybde," skriver han blandt andet om det grafiske design.

Selvom han gerne så forbedringer i måden, Apples virtuelle tastatur fungerer på, er han ikke i tvivl om sin dom.

"Overordnet set er den nye iPhone 5s positiv. Dens hardware og software gør den til den bedste smartphone på markedet," skriver Walt Mossberg.

Her falmer iPhone 5s lidt

Cnet tildeler i sin anmeldelse af iPhone 5s karakteren fire ud af fem mulige.

På den positive side mener tech-mediet, at iPhone 5s skal have ros for et forbedret kamera, fingeraftryks-delen og den nye CPU og M7-processor.

At Apple samtidig nu giver sin iWork-kontorpakke gratis væk, er også et plus, ligesom AirDrop til filoverførsel og det nye kontrolcenter i iOS også får pæne ord med på vejen.

Cnet påpeger dog også, at iPhone 5s har det samme eksterne design som iPhone 5, og at skærmen forekommer decideret lille sammenlignet med den, man finder på Android-konkurrenterne.

Konklusionen fra Cnet lyder:

"iPhone 5s er ikke en påkrævet opgradering, men det er uden tvivl den hurtigste og mest avancerede Apple-smartphone til dato."

Apple iOS ventes at blive frigivet i dag, onsdag, mens iPhone 5s kan købes i USA fra den 20. september. Den danske lanceringsdato kendes endnu ikke.

På næste side kan du se tre video-anmeldelser af iPhone 5s.

Video-anmeldelser af iPhone 5s

Vi vender naturligvis tilabge med vores egen anmeldelse af iPhone 5s her på Computerworld, når vi har haft mulighed for at teste den nye Apple-smartphone.

Indtil da kan du herunder se tre video-anmeldelser af iPhone 5s fra Engadget, Wall Street Jorunal og Cnet.

Læs også:

Tre uger med iOS 7: En udvikler taler ud

Sådan står iPhone 5S og 5C over for de store Android-drenge

Apples iOS 7 til erhvervsbrug: Det skal du vide

Fra problembarn til dengse: Sådan bliver iPhone en firmatelefon

Engadget:

Cnet:

Wall Street Journal:

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Tre uger med iOS 7: En udvikler taler ud

Sådan står iPhone 5S og 5C over for de store Android-drenge

Apples iOS 7 til erhvervsbrug: Det skal du vide

Fra problembarn til dengse: Sådan bliver iPhone en firmatelefon




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere