Artikel top billede

Analyse: Derfor slipper Google for et problembarn med salget af Motorola

Google vinker farvel til Motorola og sender virksomheden i armene på Lenovo, men det er næppe en tårevædet afsked. Søgegiganten slipper nemlig nu for en masse bøvl.

ComputerViews: Det var overraskende, da Google tilbage i 2011 købte Motorolas mobildivision for den svimlende sum af mere end 65 milliarder kroner.

Og det er lige så overraskende, at Google nu sælger Motorola til Lenovo for cirka 16 milliarder kroner.

Det kræver ikke den store lommeregner at nå frem til, at det umiddelbart ikke er nogen fantastisk forretning.

Men hvis der kigges på en række mellemregninger, giver salget af Motorola mening.

Google har nemlig allerede solgt en del af Motorolas division af settop-bokse til Arris Group i 2012 for cirka 13 milliarder.

Derudover beholder Google hovedparten af de tusindvis af mobilpatenter, som søgegiganten fik fingre i, da Motorola blev købt for to et halvt år siden.

De skal ifølge Googles officielle blog bruges til "fortsat at forsvare hele Android-økosystemet".

Salget vil dog stadig være en økonomisk underskudsforretning, men det betyder også, at Google slipper for en lang række problemer.

De begyndte, lige så snart søgegiganten foretog sit største opkøb nogensinde.

Frygtede konkurrencefordel til Motorola

Det var nemlig ikke alle producenter af Android-mobiler, som begyndte at klappe over den manøvre.

På det tidspunkt hærgede patentkrigene med Apple, og Google fik med Motorola adgang til patenter, der kunne bruges til forsvar og angreb.

Men samtidig blev der sået tvivl om, hvorvidt Google nu ville have Android for sig selv.

Derfor var de øvrige producenter stærkt bekymrede for, at Motorola ville få adgang til Android-versioner langt hurtigere end eksempelvis Samsung, LG, Sony og HTC.

Dermed ville Motorola få en konkurrencefordel, og virksomheden kunne overhale de øvrige loyale producenter, som havde brugt tid, ressourcer og penge på at gøre Android-platformen populær.

Ved at sælge Motorola til Lenovo sender Google dog et tydeligt signal om, at søgegiganten ikke har intentioner om en forfordeling.

Dermed vil det kun være den årlige Nexus-model, der bliver den eneste, som Google står bag.

En telefon, der i øvrigt altid er blevet produceret på skift af de trofaste Android-producenter HTC, LG og Samsung.

Motorola fik aldrig den opgave, hvilket formentlig også ville have skabt endnu større spændinger mellem Google og de øvrige producenter af Android-telefoner.

Tættere samarbejde med Samsung

Der er ingen tvivl om, at især Samsung ikke har været begejstret for Googles køb af Motorola.

Selv om sydkoreanerne sælger absolut flest Android-modeller, har det ikke forhindret dem i at flirte heftigt med styresystemet Tizen sammen med Intel.

Det er ligesom Android bygget på Linux, og tidligere har analytikere forudset, at det kan gøre et indhug i Apples og Googles dominans på mobilmarkedet.

Med salget af Motorola kan Google måske få sin i øjeblikket vigtigste allierede på mobilfronten til at holde fokus på Android.

Noget kunne tyde på det.

Der blev i hvert fald for få dage siden røget en fredspibe mellem Google og Samsung, hvor det blev offentliggjort, at de vil dele en række patenter.

Det tyder på et tættere samarbejde, og aftalen gælder eksisterende patenter og nye som tilføjes de næste ti år.

Underskudsforretning og lille marked

Med salget af Motorola slipper Google også for et andet problem: Virksomheden tjener ikke penge.

Samtidig har Motorola haft meget svært ved at slå igennem på Android-platformen, selv om de seneste modeller - især den billige Moto G - generelt har fået flotte anmeldelser.

Tidligere stod Motorola stærkt på mobilfronten, og herhjemme kan de fleste nok huske den efterhånden legendariske Razr.

Men efterhånden er det primært i Nord- og Sydamerika, at Motorola sælger mobiler.

Ved at sende Motorola videre til Lenovo får Google endnu en trofast allieret på Android-platformen.

Samtidig får Lenovo - der ifølge analysehuset Gartner står for cirka 5 procent af verdens mobilsalg - direkte adgang til det amerikanske mobilmarked, hvor Motorola er et kendt ansigt.

Det er tidligere lykkedes for Lenovo at købe en hæderkronet amerikansk produkt som Thinkpad-serien fra IBM og få det til at leve videre.

Salget af Motorola betyder i øvrigt næppe, at Google vil opgive hardware-produktion.

Det er kort tid siden, at Google købte både et robotfirma og ikke mindst Nest, der producerer intelligente og internetopkoblede termostater og røgalarmer.

Opkøbet af Motorola har i øvrigt været det dyreste i Googles historie, og du kan se top 5-listen over de vildeste opkøb her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere