Artikel top billede

Google skaber et nyt operativsystem ud af Android

Android Wear er Googles seneste opfindelse, og det kan ses som en sidevogn til Android-styresystemet. De første produkter med det nye operativsystem er næsten klar - se hvad de kan her.

Der er ingen tvivl om, at Google storsatser på, at wearable-produkter - elektronik man bærer på kroppen - vil blive det næste store it-hit.

Google har længe arbejdet på sine Glass-briller, og i går kunne it-giganten fremvise et nyt styresystem målrettet ure, fitnesstrackere og anden personlig elektronik.

Styresystemet hedder Android Wear, og det er en udløber af Googles populære operativsystem, som cirka 80 procent af verdens smartphone-modeller i dag kører.

Android Wear er tæt forbundet til tjenesten Google Now, der allerede fungerer på mange mobiler, og den kan blandt andet bruges til at give en vurdering af trafiksituationen på ens vej til arbejde samt løbende sportsresultater fra ens favorithold.

På sin officielle Android-blog annoncerede Google det nye styresystem sådan her:

"Vi har knap nok kradset i overfladen i forhold til, hvad der er muligt med mobil teknologi. Det er derfor, at vi er så begejstrede for wearables - de forstår konteksten af verden omkring dig, og du kan interagere med dem simpelt og effektivt blot med et kig eller ved tale."

For os danskere vil vi dog være begrænset af, at stemmestyringen ikke virker med vores sprog. Vi må derfor tale eksempelvis engelsk til produkter med Android Wear, hvis de skal fjernstyres med stemmen og et "Ok Google".

Med stemmekontrol skulle det være muligt at bestille en taxa, sende en sms, bestille bord på en restaurant og indstille en alarm. Det samme gælder for kontrol af musikafspilning.

Apps målrettet meget små skærme

For at Android Wear skal blive en succes, kræver det apps - og formentlig mange af dem.

De skal naturligvis skræddersys til små skærme på størrelser med urskiver.

Google har derfor frigivet et Delevoper Preview, hvilket giver udviklere mulighed for at få nye eller nuværende apps til Android justeret, så de også matcher Android Wear.

Samtidig har Google også på sin Android-blog annonceret, at der er indgået samarbejde med processor-fabrikanterne Intel samt Qualcomm, og elektronikproducenter som Asus, HTC, LG, Motorola og Samsung er også med i udviklingen af det nye styresystem.

Samsung har dog på sine seneste ure i Galaxy Gear-serien valgt at vende Android ryggen og i stedet satse på styresystemet Tizen.

Her er de første produkter

Det bliver LG og Motorola, som bliver de første producenter til at sætte it-grej med Android Wear til salg.

Allerede til sommer vil LG være klar med G Watch, som er blevet til i tæt samarbejde med Google. LG og Google har de seneste år nærmest indgået et hard- og software-ægteskab, da LG har stået bag produktionen af Google-mobilerne Nexus 4 og Nexus 5.

G Watch er - som navnet antyder - et ur, og det er udstyret med en firkantet skærm.

Det skulle virke med en lang række Android-telefoner og dermed ikke udelukkende være bundet til LG's modeller.

Det er endnu meget sparsomt med oplysninger om specifikationer, men Evleaks har fået fat på lækkede oplysninger, der tyder på, at skærmen er 1,65 tommer med en opløsning på 280 gange 280 pixel.

Der skulle sidde 512 megabyte ram i uret, som desuden skulle have fire gigabyte lagerplads.

Ifølge LG skulle G Watch være klar til lancering i andet kvartal.

I øjeblikket er der dog ingen meldinger om, hvorvidt Danmark vil være en del af første bølge, når uret vil blive sat til salg, eller om vi skal vente til engang efter sommerferien med at få fingre i G Watch.

Der er heller ingen meldinger om pris.

Digitalt ur med rund skive

Motorola er også snart klar med ur, der kører Android Wear. Det hedder Moto 360, og det navn giver mening, når man kigger på urskiven.

Den er nemlig rund ligesom de fleste analoge ure.

Som vi også har set med Pebble-uret for nylig, vil Moto 360 kunne købes med metal- eller læderrem.

Uret vil være klar til efteråret.

Her er en video, der viser, hvordan Google forestiller sig, at produkter med Android Wear vil fungere i praksis:

Denne video handler også om Android Wear, men set mere ud fra et udvikler-perspektiv:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere