Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Nets og IBM har kendt til data-lækager i lang tid

Både Nets og IBM har i lang tid vidst, at der er foregået lyssky ting.

Nets var advaret om, at der var noget galt i egne rækker, og at selskabets it-systemer blev misbrugt til at kopiere og videresælge oplysninger om kendte til ugebladet Se og Hør.

Ifølge TV 2 sendte en Se og Hør-fotograf helt tilbage i januar 2013 en mail til Nets om, at der blev lækket kreditkortoplysninger til bladet.

Nets bad efterfølgende fotografen om at uddybe oplysningerne.

Fotografen sendte herefter tre eksempler på lækkede kreditoplysninger, som Se og Hør var kommet i besiddelse af, mens Nets fandt i sine undersøgelser af sagen ikke noget, der kunne bekræfte fotografens oplysninger.

Nets-chef Susanne Brønnum siger til TV 2, at Nets ikke kunne se de pågældende transaktioner i systemet.

"Set i bagklogskabens lys kan vi godt fortryde. Men vi undersøgte som sagt de her oplysninger, vi fik sidste år. Der dukkede intet op i vores systermer, så vi havde desværre ikke noget, vi kunne gå videre med," siger hun til tv-stationen.

En række personer

Hos IBM - hvor den pågældende snushane har været ansat - har en række personer ifølge Ekstra Bladet haft kendskab til, at der blev lækket oplysninger.

Ifølge en anonym kilde er det 'almindeligt kendt' i IBM, at medarbejderne, der har adgang til de fortrolige oplysninger, "ikke nødvendigvis kun hiver data ud i arbejdsøjemed."

Medarbejderen siger til Ekstra Bladet, at det er 'sjovere' at se på data for en kendt, når arbejdsfunktionen er at kigge på tal 'hele dagen.'

Har plantet bagdør

Det er ifølge it-specialisten Poul-Henning Kamp sandsynligt, at den pågældende medarbejder har opsat en funktion i IBM's DB2-system, så medarbejderen har modtaget en sms, når der har været aktivitet på de udvalgte kreditkort - eksempelvis de kendtes kort.

Poul-Henning Kamp mener, at eksempelvis politiet anvender samme funktion, der findes i en række andre lande.

Den mistænkte medarbejder blev angiveligt fritstillet i juni 2012 som led i en fyringsrunde, men den bagdør, som han har plantet i systemet, har altså fortsat med at sende beskeder til ham, hver gang der har fundet transaktioner sted.

En række medarbejdere har angiveligt på samme måde gennem flere år haft mulighed for at plante lignende bagdøre, hvilket understreger problemets omfang.

Det kan du læse mere om her: Her er læren af lækage-skandalen i Nets.

Poul-Henning Kamp spørger i et blog-indlæg, om der overhovedet findes logfiler over hvem, der tilføjer og sletter de pågældende trace-funktioner. Og om nogen egentlig læser dem?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere