Artikel top billede

5G-arbejdet ind i afgørende fase: Alt dette er på spil

ComputerViews: 5G rummer ekstremt mange muligheder for nye tjenester og forretningsområder. Men skal visionerne blive til virkelighed, kræver det noget helt særligt af it- og teleindustrien.

ComputerViews: Med de nuværende 3G- og 4G-netværk har det længe været en udfordring, at der anvendes forskellige standarder og frekvenser på forskellige markeder.

Problemet blev blandt andet illustreret, da Apple lancerede iPhone 5 og valgte ikke at lave en model, der understøttede de frekvenser, TDC har licenser til at udbyde 4G på her i Danmark.

"Jeg tænker, at de (Apple, red.) har fokuseret på de store markeder i verden, som de plejer at gøre," lød reaktionen dengang fra en underdirektør i TDC.

Den slags udfordringer er dog intet at regne imod de udfordringer, der kan opstå, hvis der ikke opnås enighed og konsensus i forhold til 5G-teknologierne.

5G bliver nemlig et meget anderledes netværk, der fra bunden er bygget til at understøtte alt fra smart grids til e-health-løsninger, internet of things og intelligente hjem.

Antallet af enheder, der bliver koblet til netværket, bliver langt højere end i dag, ligesom kompleksiteten i netværket stiger, når nye anvendelses-scenarier bobler frem.

Nu handler det ikke længere bare om at kunne tale i telefon og at kunne surfe på internettet fra en smartphone. Slet ikke, faktisk. 

Mange interesser på spil

5G-arbejdet bliver ikke mindre kompliceret af, at det nu ikke længere kun er teleindustrien selv, der skal forsøge at nå til enighed om fremtidens 5G-standarder og -teknologier.

Udstyrs- og indholdsproducenter får stadig mere at skulle have sagt, og det er eksempelvis slet ikke ligegyldigt, hvilke trådløse standarder en virksomhed som Apple vælger at satse på, når alt fra fitness- og -sundhedsudstyr til biler og moderne boliger skal tilsluttes internettet - og dermed også på sigt til 5G-netværket.

Det er først, når alle dimser og dingenoter, alle lokale og globale netværk, alle virksomheder og alle forbrugere kan "tale sammen," at alle de vilde visioner for alvor kan realiseres.

Udfordringen er naturligvis, at forskellige interesser er på spil her, og at der ligger store summer og venter til de virksomheder, der har held til at sætte sig på teknologierne, standarderne og løsningerne på 5G-området.

Alle ønsker at definere vores allesammens trådløse, netværksbaserede fremtid, men samtidig er det også tydeligt, at samarbejde er en klar nødvendighed, uanset hvad ens virksomhed hedder, og hvordan forretningsstrategien ser ud.

Netværksgiganter som Huawei er allerede godt i gang med at forsøge at komme forrest med 5G-teknologi.

Også på et mere politisk plan har EU lige indgået et samarbejde med Sydkorea og investeret 5,2 milliarder kroner for at sikre, at EU og Sydkorea sammen udvikler 5G-systemer og får etableret en række 5G-standarder.

Der sker ting og sager med 5G i industrien, og det er alt sammen noget, der om ganske få år på godt og ondt vil få en kolossal betydning for du og jeg.

Her skal der holdes vigtige møder

Vores kolleger på ComputerSweden skriver, at 3.500 personer fra teleindustrien i næste uge samles i Amsterdam til 5G World Summit for at diskutere de store spørgsmål om de teknologi-standarder og frekvenser, der bliver fundamentet for 5G.

Det er på den slags møder, at der indgås alliancer og laves konkrete aftaler om fremtidens 5G-løsninger, og derfor er ganske meget på spil. 

En af hovedtalerne er Shahram G. Niri, chef for 5G Innovation Centre på det britiske University of Surrey.

Han udtaler ifølge ComputerSweden, at cirka halvdelen af de tre milliarder enheder, der er sluttet til internettet i dag, anvender en trådløs forbindelse.

Den udfordring bliver ikke mindre, når milliarder af nye enheder skal kunne anvende det trådløse netværk i de kommende år.

"Den store udfordring bliver at finde måder at udnytte kapaciteten i de dyre frekvens-netværk bedre på. Desuden tror jeg, at investeringer i frekvensbånd vil være et stort samtaleemne på konferencen. 5G kræver ikke bare mere kapacitet, men også markante forbedringer på områder som hastighed, energiforbrug og tilgængelighed."

Hvilken rolle skal Europa spille?

Shahram G. Niri peger ifølge Computersweden på, at der skal standardiseres på en række områder, for at vi kan nå 5G-målene.

"Det her er et reelt paradigmeskift, ikke bare i den underliggende teknologi, men også i forretningsmodeller og især i spørgsmål omkring regulering af radiofrekvenser."

Shahram G. Niri påpeger ganske rigtigt, at Europa har spillet en vigtig rolle i udviklingen af tidligere generationer af netværksteknologier - blandt andet blev en helt afgørende GSM-aftale indgået her i Danmark i 1987.

Han siger så også, at vores del af verden i dag halter noget efter, ikke mindst i forhold til udviklingen af standarder.

"Med 5G kan Europa igen tage føringen, men det er ekstremt vigtigt at få både USA og Asien med i udviklingen af fælles standarder," lyder det i artiklen hos ComputerSweden.

Sådan bliver 5G en succes

Professor Knud Erik Skouby fra Aalborg Universitet har tidligere forklaret til Computerworld, at hele udviklingen mod internet of things, hvor alt er forbundet - vores tøj, vores vaskemaskiner, kaffemaskiner, biler, huse - betyder et øget behov for frekvenser og intelligens i netværkene.

Det er her, 5G kommer ind i billedet.

"Ligesom Moores Lov er der også en lov, der siger, at brugen af frekvenser fordobles hver 30. måned. Det er svært at håndtere for de frekvensområder, der er ledige til det i dag," har professoren forklaret.

I interviewet beskrev Knud Erik Skouby Knud fra Center for Communication, Media and Information Technologies på AAU også sit syn på hele standardiseringsarbejdet:

"Meget af det her kræver en standardisering af nogle snitflader og en standardisering af gennemførsler og så videre. Det er ikke noget, der kommer med et snuptag, for der vil være forskellige folk, der vil prøve at tage ledelsen af det her, og der vil være forskellige interesser. Det kræver en lang række institutionelle og markedsmæssige tilpasninger."

"Hvor vi hidtil i høj grad har koncentreret os om tilpasning på hardwaresiden og interoperabilitet der og har ladet softwaresiden været op til Android og Apple, så kræver det en langt større standardisering, hvis det her skal fungere. Det tror jeg også kommer, men det kommer ikke af sig selv - og det bliver ikke i morgen," udtalte Knud Erik Skouby sidste år i artiklen om 5G.

Det er nu, vores fremtid skabes

De store teknologi-spring sker ikke fra den ene dag til den anden, og derfor er det naturligvis helt forventeligt, at 5G-arbejdet først vil kunne munde ud i kommercielle løsninger omkring år 2020.

Det interessante er imidlertid, at det i høj grad er nu, at de afgørende brikker skal falde på plads. 

Arbejdet med 5G er trådt ind i den afgørende fase.

Læs også:

Huawei: 5G er så potent, at vores viden om it og netværk skal genstartes

5G på vej: Sådan skal Europa komme først med vild teknologi

Derfor bliver 5G et totalt anderledes mobilnetværk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere