Artikel top billede

Den danske telebranche bløder: Markant dyk i omsætning og beskæftigelse

Stor rapport fra Erhvervsstyrelsen viser udviklingen i den danske telebranche - og det er ikke behagelig læsning.

Den danske telebranche har det ikke godt. Både omsætningen, beskæftigelsen og investeringerne bevæger sig i den forkerte retning.

Det meddeler Erhvervsstyrelsen i en netop udsendt pressemeddelelse om de økonomiske nøgletal for den danske telebranche i 2013.

"I 2013 omsatte telebranchen for knap 35 milliarder kroner på bl.a. fastnet-, mobiltelefoni og bredbånd. Det er et fald på 7 pct. i forhold til året før, hvor omsætningen var ca. 37 milliarder kroner," skriver Erhvervsstyrelsen.

I rapporten, der kan læses her (PDF), fremgår det også, at der på fem år er blevet cirka 3.000 færre fuldtidsansatte i den danske telebranche.

Det svarer til et fald på lidt over 18 procent.

Ikke kun Danmark har det hårdt

Erhvervsstyrelsen skriver i rapporten, at det ikke kun er i Danmark, at der er negative vækstrater i telebranchens omsætning.

"Samlet set faldt omsætningen i hele EU med lidt over 3 pct. fra 2011 til 2012. I Danmark var omsætningsfaldet på lidt under 6 pct."

Styrelsen skriver dog samtidig, at danske teleselskaber set i et internationalt perspektiv fortsat investerer en stor del af deres omsætning. 

"Set over perioden 2008 til 2012 har den danske telebranche den tredje højeste investeringsgrad i Europa. Fra 2012 til 2013 er investeringerne faldet fra 6,4 mia. kr. til 5,9 mia. kr. i 2013, hvilket svarer til faldet i omsætningen."

"Branchen har samtidig fastholdt en overskudsgrad, som - med en enkelt undtagelse - årligt har ligget på mellem 10 og 12 pct. Overskudsgraden er bl.a. blevet fastholdt ved at tilpasse antallet af ansatte og investeringerne til den faldende omsætning."

"Stærkt bekymrende"

Brancheorganisationen IT-Branchen kalder i en pressemeddelelse den nye opgørelse "stærkt bekymrende." 

"Faldet i teleinvesteringer er meget kritisk. God digital infrastruktur er afgørende for danske virksomheder. Det er et stort problem, at telebranchen oplever et så hårdt pres, at de ikke i samme fart som tidligere kan investere i bedre internet og mobildækning," udtaler Mette Lundberg, direktør for Politik & Kommunikation i IT-Branchen.

Computerworld har for nylig beskrevet udfordringerne for den danske telebranche i en stribe artikler.

Læs nogle af artiklerne her:

TDC, Telia, Telenor og 3: Nu er de fire - men snart kun tre

3-direktør om krig mod Telenor, Telia og TDC: Vi vil gerne købe op


TDC tvunget til at smide pris-bombe: Kæmper om erhvervskunderne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere