Artikel top billede

Voldsomme prisdyk: Så meget billigere får du nu mobil og bredbånd

Der bliver billigere og billigere adgang til både mobiltelefoni og bredbånd for danskerne. Se de voldsomme prisdyk her.

"Priskrig" er et af de mest anvendte ord i den danske telebranche, og set over en periode på 10 år er priserne på mobiltelefoni og bredbånd da også faldet betydeligt. 

Det fremgår af Erhvervsstyrelsens netop offentliggjorte telestatistik for første halvår 2014.

"De seneste ti år har der været et betydeligt fald i priserne på mobiltelefoni. Prisfaldet har været helt op til 69,5 pct. målt i faste priser," skriver Erhvervsstyrelsen, der samtidig oplyser, at prisudviklingen på fastnettelefoni har været et fald på 8,2 procent i samme periode.

Læs også: Magtskifte på bredbåndsmarkedet: Kobber-kablerne får baghjul af nye teknologier

Erhvervsstyrelsen gør prisudviklingen op for forskellige forbruger-profiler.

Har man en profil, hvor man taler i mobil 90 minutter om måneden, er det i faste priser blevet 52 procent billigere siden 2004.

Har man en profil med et forbrug på 300 minutter, er der tale om et prisfald på 69,5 procent siden 2004. 

Mere bredbånd for pengene

De voldsomme prisdyk finder også sted på bredbåndsmarkedet.

"Bredbånd med hastigheden 2048/512 kbit/s har fra 2004 til 2014 haft et markant realprisfald på ikke mindre end 76,5 pct."

"Fra 2009 til 2014 er især bredbåndsabonnementer med hastighederne 10/1 og 20/2 Mbit/s blevet billigere med et realprisfald på henholdsvis 44,6 og 50,3 pct."

"På mobilt bredbånd er realprisfaldet i samme periode på 65,2 pct."

Men selvom der altså har været voldsomme prisdyk til glæde for danskerne, skal udviklingen naturligvis fortsat holdes op imod, hvordan situationen ser ud i andre lande.

Fest eller krise?

Og faktisk har en undersøgelse for nylig konkluderet, at det både er billigere i tilslutning og i månedlige abonnementspriser at surfe på bredbånd i lande som Sverige, Finland og England.

"Det tyder jo på, at konkurrencen ikke fungerer godt nok," lød reaktionen på undersøgelsen fra professor Niels Bjørn-Andersen fra Copenhagens Business School.

Han argumenterede blandt andet med, at priserne godt kan presses yderligere, hvis man kigger på teleselskabernes profitter.

Samtidig har Erhvervsstyrelsen dog tidligere i år udgivet en rapport om den danske telebranche, hvor konklusionen var, at nøgletallene i en lang række danske televirksomheder, der leverer bredbånd, mobiltelefoni og fastnettelefoni, bevæger sig i den forkerte retning.

"I 2013 omsatte telebranchen for knap 35 milliarder kroner på bl.a. fastnet-, mobiltelefoni og bredbånd. Det er et fald på 7 pct. i forhold til året før, hvor omsætningen var ca. 37 milliarder kroner," skrev Erhvervsstyrelsen blandt andet og pegede på, at også teleselskabernes investeringer ikke har det for godt.

Ifølge Erhvervsstyrelsen var de danske teleselskabers samlede investeringer i blandt andet fastnet og mobilnet på knap 5,5 milliarder kroner sidste år.

Det er lidt over otte procent mindre end i 2012, og hvad værre er: Siden investeringerne toppede i 2008 med 9,8 milliarder kroner, er de siden faldet uafbrudt år for år.

DI: Her har vi et problem
Branchedirektør i DI ITEK, Adam Lebech, skriver i en mail til Computerworld, at det er en udfordring for telebranchen, at bredbåndstrafikken bare stiger og stiger, mens priserne falder.

"For med den øgede trafik følger jo behov for investeringer i nye og hurtigere net. Desværre falder investeringerne, og det er ikke holdbart, hvis vi skal fortsætte den digitale udvikling i Danmark."

"Derfor bør politikerne søge at fremme investeringslysten hos internetselskaberne. Ikke gennem offentlige midler, men ved f.eks. at fjerne byrder," skriver han forud for et samråd om investeringslysten i telebranchen, der finder sted i Folketinget senere på måneden.

Læs også:

Magtskifte på bredbåndsmarkedet: Kobber-kablerne får baghjul af nye teknologier

professor: Dansk bredbånds-konkurrence fungerer langt fra optimalt

Her er krisen i den danske telebranche: Derfor vil den ramme dig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere