Artikel top billede

Krypteringsnøgler til milliarder af simkort er blevet stjålet

Mobilbrugere kan i al hemmelighed aflyttes, efter efterretningstjenester har hacket sig ind hos verdens største simkort-leverandør og stjålet krypteringsnøglerne.

Amerikanske og engelske spioner er kommet i søgelyset for at have hacket sig ind på netværket hos Gemalto, der er et sikkerhedsfirma og samtidig verdens største producent af simkort til smartphones.

Ifølge dokumenter fra den verdensberømte whistleblower Edvard Snowden til mediet The Intercept har den amerikanske efterretningstjeneste NSA sammen med sit britiske modstykke, GCHQ, omkring 2010 angiveligt stjålet krypteringsnøgler hos Gemalto.

Med disse nøgler i hånden kan to af verdens største efterretningstjenester således helt uden forudgående dommerkendelser eller tilladelse fra teleselskaberne overvåge og dekode ellers krypterede samtaler og datatrafik på alverdens mobiltelefoner.

Den verdensomspændende overvågning kan lade sig gøre, fordi Gemalto leverer omkring to milliarder sim-kort til verdensmarkedet og til selskaber som AT&T, T-Mobile og Verizon under mottoet 'sikkerhed til at være fri'.

Computerworld undersøger, om danske teleselskaber også får leveret deres sim-kort fra Gemalto.

Hvis dette er tilfældet, kan danske mobil-brugere også være i farezonen for at have været udsat for amerikansk eller britisk overvågning via deres mobiltelefoner.

Vi er stærkt bekymrede

For at få adgang til krypteringsnøglerne har GCHQ med støtte fra NSA formået at aflytte kommunikationen mellem intetanende ingeniører i flere lande hos det hollandske selskab Gemalto.

Hos den store simkort-producent vækker afsløringen stor forfærdelse.

"Jeg er rystet, faktisk stærkt bekymret over, at det kunne ske," forklarer Gemalto-vicepræsident Paul Beverly til The Intercept.

"Det vigtigste for mig er at forstå, hvordan dette præcis er sket, så vi kan forhindre, det sker igen. Også så dette ikke har konsekvenser for teleoperatørerne, som vi har serviceret på en meget pålidelige måde i mange år," fortsætter Paul Beverly.

Han tilføjer over for mediet, at han meget gerne vil have indsigt i, hvor høj grad Gemalto og selskabets kunder er blevet ramt.

Adgang til hele netværket

I denne uge har Gemalto haft gang i en intern undersøgelse, som endnu ikke tyder på, at der har været indbrud hos selskabet.

Ifølge dokumenterne fra den britiske efterretningstjeneste GCHQ skulle der ellers være skaffet adgang til Gemaltos netværk for derefter at have plantet malware på adskillige computere. Denne malware skulle så senere have skaffet GCHQ adgang til Gemaltos krypteringsnøgle.

"Vi går ud fra, at vi har adgang til hele deres netværk," lyder det i GCHQ's egne papirer om indbruddet hos Gemalto.

GCHQ skulle angiveligt også have hacket sig videre ind i teleselskaber, hvor efterretningstjenesten er gået efter regningsservere, så kunderne via deres mobilregninger ikke skulle få mistanke om, at en efterretningstjeneste lyttede med.

Hvordan efterretningstjenesterne helt specifikt er kommet ind i Gemaltos netværk, er fortsat en gåde.

Computerworld har været i telefonisk kontakt med Gemalto i Holland, som er ved at undersøge omfanget af skaderne.

Senest har selskabet udsendt en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at Gemalto er ved at undersøge, om der overhovedet har været indbrud på selskabets netværk til trods for udtalelserne i The Intercept-artiklen.  

Læs også:

NSA kan have plantet avanceret spion-kode på din harddisk - næsten umulig at opdage og fjerne

Forbyd kryptering, del al information og lad os sammen overvåge hinanden - så vinder vi




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere