Artikel top billede

Razer Leviathan passer både under monitoren på kontoret og fladskærmen i stuen. Klik for at se større billede. (Foto: © 2014 Prologue Pictures | www.prologuepictures.sg / © 2014 Prologue Pictures | www.prologuepictures.sg)

Test: Razer Leviathan vil indhylle dig i baspræget gaming-lyd

Vi har testet lydbjælken Razer Leviathan, der lokker med virtuel 5.1-surroundlyd til alt lige fra spillekonsoller til Bluetooth-enheder og pc'er. Prisen på knap 1.600 kr. er attraktiv, men vokser træerne ind i himlen? Få dommen her.

Razer, der i særdeleshed er kendt for tastaturer og mus til gamere, arbejder i stigende grad også inden for relaterede produktkategorier.

Vi har i nyere tid bl.a. været vidne til den bærbare gaming-pc Blade og Android-konsollen Forge TV.

Nu har Razers ingeniører så fremmanet Leviathan - et såkaldt soundbar-system (på dansk "lydbjælke"), som vi har testet i løbet af de seneste uger.

Razer har for vane at navngive selskabets lydprodukter efter monstre, og i Leviathans tilfælde henvises der til det mytologiske havmonster fra Det Gamle Testamente.

Lydbjælken har således en ambition om at indhylle dig i et hav af simuleret 5.1-surroundlyd.

Fra første færd hersker der ingen tvivl om, at subwooferen er det sande monster. Mere om det nedenfor.

Tæt på havets monster

Leviathan har en vejledende pris på 1.595 kroner og består af en kompakt lydbjælke med 5.1-kanalers virtuel surroundlyd.

Den kan placeres under computerskærmen og indstilles i tre vinkler i forhold til bordfladen (0, 15 og 18 grader) ved hjælp af de medleverede fødder, hvis du gerne vil have fornemmelsen af, at våbenilden strejfer dit ansigt.

Lydbjælken kan dog også placeres under tv'et, hvor udvalget af indgange - der er både optisk og AUX-lydindgang såvel som et almindeligt 3,5-tommers jackstik - gør det muligt at bruge den med alt lige fra Xbox One og PS4 til Blu-ray-afspilleren og dit tv.

Med Bluetooth 4.0 aptX har du endvidere mulighed for at streame musik fra dine Bluetooth-enheder i særdeles høj kvalitet.

aptX-teknologien lover nemlig at transmittere din musik trådløst uden at gøre indhug i lydkvaliteten.

Inden i monsteret

Vi lader os sluge af Leviathan og finder fire højtalerenheder i maven på bæstet:

To 2,5-tommers fuldtoneenheder og to 0,74-tommers diskantenheder.

Den dedikerede subwoofer er bestykket med en nedadvendt 5,25-tommers enhed.

Der er ikke ligefrem tale om en designperle, men er du generelt fan af Razers stil, vil du sikkert også vende tommelfingeren opad denne gang.

Leviathan vil passe fint ind på kontoret eller drengeværelset sammen med gaming-desktop'en, men i stuen tror vi næppe, at Leviathan scorer højt på den vigtigste skala af dem alle: WAF (Wife Acceptance Factor).

Monsteret slippes løs

Vi har testet Leviathan i film, spil og musik - både med lydbjælken monteret foran vores pc-monitor og som ledsager til stuealteret.

Overordnet set er vi positivt stemte over for Leviathan, der leverer meget og klar lyd - det vil sige et højt lydniveau uden forvrængning - såvel som en tung og fremtrædende bas, til en rimelig pris.

Den markante basgengivelse er kendetegnende for mange af Razers lydprodukter og vil især falde i god jord hos gamerne, der foretrækker eksplosioner og våbenild gengivet så voldsomt som muligt, mens det er mindre ideelt til gengivelse af for eksempel musik.

ydbjælken kan gengive simuleret 5.1 surroundlyd vha. Dolby Virtual Speaker og Dolby Pro Logic II, hvorved stereolyd opgraderes til seks (5 + 1) "virtuelle" kanaler.

Det virker i teorien, men i dette tilfælde var der ikke nogen klar separation mellem de enkelte kanaler hverken med højtalerbjælken på klods hold eller på større distance.

Det var sågar svært at skelne mellem venstre og højre kanal

Nogen "ægte" 5.1-surroundoplevelse kan Leviathan altså ikke levere.

Det er ikke nødvendigvis altafgørende i film eller til almen brug, hvor klarhed og fylde typisk prioriteres højere, men i en spilgenre som for eksempel FPS (First Person Shooter) er det altafgørende med klar separation, så lyden hjælper dig med at lokalisere fjenderne på den virtuelle slagmark, inden de får ram på dig.

Prisen taget betragtning er det dog en smule urimeligt at klage for meget, og her får du alt andet lige meget for pengene - selv om oplevelsen ikke tangerer ægte hi-fi.

Selv store monstre har deres svagheder

Det har trukket ned i vores bedømmelse, at Razer ikke har valgt at inkludere en fjernbetjening.

Du er derfor nødt til at indstille lydniveau og lydkilde manuelt med knapperne på bjælkens overside.

Knapperne er tilmed svære at se - særligt i et halvmørkt lokale - og det vil nok være en tilbagevendende frustration for de fleste.

Det trækker også ned, at lydbjælken slukker automatisk efter godt 20 minutters inaktivitet.

Havde en fjernbetjening været medleveret, kunne vi delvist have tilgivet det, men du er nødt til at gå hen til bjælken igen, hver gang den er blevet slukket automatisk, og det er trættende i længden.

Dommen over bæstet

Den vejledende pris på 1.595 kr. er godkendt i og med, at Leviathan leverer en fornuftig allround-oplevelse til spil, film og musik, samtidig med at den kan kobles til langt det meste.

Designet giver ikke denne anmelder anledning til at bruge den i stuen på permanent basis, men det kan ikke benægtes, at de 60 watt i alt (30 watt fra lydbjælken og 30 watt fra subwooferen) opgraderer den oftest magre lyd fra fladskærmens indbyggede højtalere ret så eftertrykkeligt.

Razer Leviathan ender samlet set på karakteren 4 ud af 6. Hvis Razer havde lagt lige så meget arbejde i at gøre monsteret adræt som i at give det store tænder, var Leviathan nok svømmet op på et flot femtal.

Læs også: Test: Microsofts Surface Pro 3 får topkarakter


Loading ikon