Artikel top billede

Foto: Robert Hendel.

Danske datacenter-direktører: Apples ankomst er sukker for hele it-branchen

Apples indtræden i den jyske muld ved Viborg kan blive startskuddet for store dansk it-eventyr, påpeger flere datacenter-direktører. Læs her, hvorfor Apples engagement i Jylland kan booste hele landet.

Peder Bank er både en glad og overrasket mand ovenpå mægtige Apples valg af lille Danmark som stedet, hvor selskabet vil placere et af sine to store europæiske datacentre.

Som direktør for co-location-datacenterselskabet Interxion i Danmark og Sverige havde Peder Bank ellers forudset, at selskaber af Apples art ville fravælge Danmark.

For han har tidligere oplevet, at selskaber fravælger Danmark på grund af vores høje el-afgifter og en dårligere digital infrastruktur end eksempelvis nabolande som Sverige og Tyskland.

"Engang i mellem må man bare erkende, at man tager fejl. Apples placering af et datacenter i Danmark viser så også, at hvis man vil drive et datacenter effektivt herhjemme, må man tænke innovativt," siger Peder Bank med henvisning til Apples grønne udmeldinger om det kommende viborgensiske datacenter.

"Samtidig er Apples valg af Danmark en kæmpe løftestang for hele den danske it-industri og i tiltrækningen af nye it-virksomheder. For når Apple blåstempler Danmark, og Facebook har valgt Sverige, bliver dialogen med fremtidige kunder noget nemmere hos os," fortsætter Peder Bank.

Facebook-effekten

Den danske datacenter-direktør peger som en pendant på, at da Facebook bankede et datacenter op i den nordsvenske by Luleå, kunne effekten mærkes i Stockholm.

"På Facebook er der et hav af spil-firmaer og andre selskaber rundt om selve platformen, og flere af disse selskaber er i dag til stede i Stockholm, som løbende har fået udbygget sin infrastruktur," forklarer Peder Bank til Computerworld og fortsætter:

"På samme måde kan Apples tilstedeværelse trække eksempelvis små og mellemstore app-selskaber til Danmark og måske Viborg-egnen, hvor der er gode strøm og køle-muligheder," vurderer han.

Direktør hos Nianet, Rasmus Helmich, der driver datacentre og fiberinfrastruktur i Danmark, nikker genkendende til, at mindre selskaber følger med i slipstrømmen på it-giganters placeringer af datacentre.

Også for hans egen forretning har Apples placering stor betydning på længere sigt.

"Det vil ikke give nogen direkte indflydelse på Nianets forretning inden for det næste halve eller hele år. Men det er klart, at vi vil komme i spil som leverandør af kapacitet og serviceydelser til Apple. Det vil være naturligt," siger Rasmus Helmich til Computerworld.

Han peger desuden på, at Apples valg af Viborg på mange måder giver god mening.

"Ved Blåvands Hug lander transatlantiske kabler fra New York og Halifax, som går via England og/eller Irland. Derudover har Iceland Telecom vist også kapacitet fra Island via England og Irland, som også kan have betydning i denne sammenhæng," fortæller Rasmus Helmich.

Det helt store fiberudbud

Nianet står sammen med TDC og GlobalConnect for hovedfiberinfrastrukturen i Danmark.

Hos Global Connect er den nye administrerende direktør, Christian Holm Christensen da også godt sulten efter at sætte kløerne i Apple og levere fiber til it-giganten.

"Jeg ville ønske, jeg kunne blive leverandør til dem. Det håber jeg, jeg bliver, men der ligger ikke nogle forudgående aftaler. Der bliver formentlig afgjort via et udbud," siger Christian Holm Christensen.

Han er i lighed med sine direktørkollegaer også meget bevidst om spinoff-effekter af Apples indtræden på den danske scene.

"Det, vi har set Sverige og Finland hvor man har placeret de her datacentre, er, at det har skabt en række jobs - herunder en masse innovationsvirksomheder, som lægger sig tæt op ad datacenteret," lyder det fra Christian Holm Christensen.

Han udtrykker samtidig stor begejstring over både Viborgs og Udenrigsministeriets arbejde på at få tiltrukket et selskab som Apple.

"Det er to og et halvt år siden, at jeg hørte om projektet for første gang, og det er superflot gået. Ligegyldigt, om vi ender som leverandør eller ej, vil det komme det til at kaste noget af sig. For når det går godt for Danmark, så kommer det også til at gå godt for Global Connect," runder Christian Holm Christensen af.

Flere danske kommuner var i spil til Apples datacenter


Overblik: Så vildt bliver Apples kæmpe-byggeri i Foulum




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere