Artikel top billede

Efter tirsdagens 13 it-anholdelser: Stor sag under opsejling

Når 13 personer bliver anholdt samtidigt, er der formentlig tale om en stor svindel-sag, vurderer forsvarsadvokat i kølvandet på dagens mange anholdelser. Indtil videre er fem personer sendt i grundlovsforhør, og der kan komme flere.

Tirsdag morgen klokken seks skred politiet fra Sydsjællands- og Lolland Falster politikreds til anholdelse af 13 personer på deres private bopæl.

Politiinspektør Kim Klivers fra politikredsen fortæller til Computerworld, at anholdelserne foregik helt udramatisk, mens ordensmagten foretog ransagninger i de 13 personers hjem og på fire forretningsejendomme.

En af disse forretningsejendomme er formentlig Atea, der har til huse i Ballerup.

Med sig fra ransagningerne tog politiet en del it- og kommunikationsudstyr.

Minimum fem i grundlovsforhør

Udstyret skal politiets efterforskere nu kigge nærmere efter i sømmene.

"Vi har efterforsket sagen i en kortere periode. Hvor længe, og hvilke personer og forretningsejendomme, der er tale om, holder vi indtil videre for os selv," forklarer politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands- og Lolland Falster politikreds.

"Indtil videre skal fem personer fremstilles i et grundlovsforhør foran en dommer, men der er stadig personer til afhøring," fortsætter han.

Her er det altså underforstået, at flere af de anholdte kan komme i grundlovsforhør end de fem, der ved 15-tiden er vurderet til at skulle foran en dommer.

"Herefter vurderer dommeren, om der er grundlag for en varetægtsfængsling," siger Kim Kliver.

Stor sag under opsejling

Forsvarsadvokat Michael Bjørn Hansen fra Advokatfirmaet Michael Bjørn Hansen fortæller til Computerworld, at når politiet skrider til 13 samtidige anholdelser, så er en eventuel forbrydelse oppe i et vist niveau.

"Den slags sker altså ikke, hvis de anholdte er mistænkt for at svindle for 20 kroner i ludo," lyder det fra forsvarsadvokaten, som har undervist på jurastudiet på Københavns Universitet i strafferet og straffeproces siden 1978.

Han forklarer, at anholdte i it-sager typisk ved en anholdelse vil ringe rundt for at få tilkaldt en forsvarsadvokat, som kommer med til afhøringen.

"I komplekse sager, som for eksempel ved it-svindel, kan afhøringer godt tage lang tid, ja måske en hel dag. Derfor kan de anholdte med nogle timers mellemrum godt blive sendt ned i boksen for at kukkelure, mens politiet tager en pause," siger Michael Bjørn Hansen.

Her skal boksen forstås som et venterum, der ifølge Michael Bjørn Hansen er meget spartansk indrettet og 'et ikke særligt sjovt sted at være'.

Varetægtsfængsling i månedsvis

Når de minimum fem anholdte har været i grundlovforhør, kan de som nævnt risikere at blive varetægtsfængslet, hvis dommeren finder belæg for yderligere efterforskning.

I it-svindelssager er det ifølge forsvarsadvokat Michael Bjørn Hansen ikke unormalt, at man kan sidde varetægtsfængslet i længere tid.

"Generelt er der ingen øvre tidsgrænser for varetægtsfængsling, og der kan sagtens gå måneder, mens efterforskningen er i gang," runder han af.

Politiet ransager Ateas hovedkvarter i Ballerup


13 anholdt i stor it-bestikkelses-sag i Region Sjælland




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere