Artikel top billede

Rigspolitiets CSC-skandale griber om sig - flere offentlige instanser kan blive undersøgt af Rigsrevisionen

Statsrevisorerne skal se på Rigspolitiets manglende udbud af million-kontrakter. Flere offentlige CSC-kunders it-kontrakter kan ende foran Rigsrevisionen.

Sagen om Rigspolitiets brud på udbudsreglerne tiltrækker sig mange øjne på øverste niveau.

Folketingets retsudvalg stillede spørgsmål til justitsminister Søren Pind om sagen i december, og nu skal statsrevisorerne diskutere sagen.

Det kan ende med at Rigsrevisionen undersøger flere offentlige instanser med kontrakter med CSC.

Sagen kort

Sagen tog sin begyndelse, da Computerworld 1. december afslørede, at Rigspolitiet i årevis har fornyet en række millionkontrakter med CSC uden de lovpligtige udbudsrunder, som skal sikre den bedst mulige pris.

Siden 1996 har ingen andre virksomheder haft mulighed for at byde på opgaven.

Og det er ulovligt, mener flere eksperter.

Den vurdering har konstitueret direktør for Rigspolitiets Koncern IT, John Vestergaard dog ikke ønsket at forholde sig til.

Den modvillige minister

Justitsminister Søren Pind (V) ønskede heller ikke at forholde sig til sagen, da Computerworld henvendte sig i december.

Det er han siden blevet nødsaget til at gøre alligevel, da Alternativets retsordfører, Josephine Fock på baggrund af Computerworlds afsløringer i et skriftligt spørgsmål til justitsministeren beder ham om at forholde sig til sagen.

Det kan du læse mere om her: Sag om manglende it-udbud i Rigspolitiet lander på justitsminister Søren Pinds bord

Det lyder underligt

Statsrevisor for Det Konservative Folkeparti, Lars Barfoed mener ligesom Josephine Fock, at sagen er værd at se nærmere på.

"Jeg synes, at det lyder underligt, at det skulle forholde sig sådan, at Rigspolitiet ikke overholder udbudsreglerne. Derfor har jeg i første omgang spurgt Rigsrevisionen, om den kender til det, som Computerworld har beskrevet og bedt om at få Rigsrevisionens bemærkninger, så jeg kan drøfte dem med de andre statsrevisorer næste gang vi mødes," fortæller Lars Barfoed.

Der kan være et mønster

Men Rigspolitiets lovbrud er ikke en enlig svale.

Computerworld har tidligere beskrevet, hvordan Skat ikke har haft en række kontrakter med CSC i udbud siden 1996. Forklaringen fra Skat er næsten ord til andet den samme som forklaringen fra Rigspolitiet.

Kontrakterne blev overtaget af CSC med opkøbet af det statslige it-selskab Datacentralen i 1996, systemerne er forældede, og der er ikke nok systemdokumentation fra CSC til, at man kan udarbejde udbudsmateriale.

Den systemdokumentation har Rigspolitiet og Skat først bedt om i henholdsvis 2014 og 2015. Næsten 20 år efter CSC overtog kontrakterne med opkøbet af Datacentralen.

Det kan du læse mere om her: Skat har brudt loven i 19 år: Har underskrevet million-kontrakter med CSC i årevis uden at sende ordrerne i udbud

Rigsrevisonen kan undersøge flere CSC-kunder

Noget tyder altså på, at der kan være tale om et generelt problem hos offentlige instanser, som har systemer, der blev driftet af Datacentralen.

Som udgangspunkt vil Lars Barfoed først til se nærmere på Rigspolitiet.

"Nu vil jeg høre Rigsrevisionens bemærkninger til den konkrete sag med Rigspolitiet. Hvis der er noget om sagen, skal den undersøges."

Men på baggrund af Computerworlds oplysninger om Skat, mener Lars Barfoed, at der kan være grundlag for en større undersøgelse.

"Hvis der er et generelt mønster om, at statslige institutioner ikke laver udbud på kontrakter fra den tid, er det værd at overveje at lave en tværgående undersøgelse."

Det vil i så tilfælde være Rigsrevisionen, der skal se nærmere på, om der er et mønster.

Statsrevisorerne mødes næste gang 27. januar, og Computerworld følger selvfølgelig op på sagen.

Læs også: Eksperter om Rigspolitiets CSC-kontrakter: Det er et klart brud på loven




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere