Artikel top billede

Test: Den nye Chromecast byder på få nyheder, men er stadig alle pengene værd

Den nye version af Googles populære streaming-enhed, Chromecast, er stadig forrygende billig.

Det behøver ikke være en dyr fornøjelse at kunne streame video fra din telefon til dit fjernsyn.

Det bankede Google fast med syvtommersøm, da firmaet for et par år siden lancerede den ultrabillige Chromecast-enhed, der kan omdanne ethvert fjernsyn med HDMI-port til en form for smart-tv. 

Med et enkelt klik på din smartphone er det muligt at vise video fra streamingtjenester som for eksempel YouTube, Netflix eller tv2.dk på dit fjernsyn, og den lille enhed koster kun 270 kroner. 

Her på Computerworld var vi glade for den originale Chromecast, og derfor var det også spændende at få fingre i den nye version, som stadig blot går under navnet Chromecast.

De reelle nyheder ved den nye Chromecast kan tælles på en hånd: Bedre Wi-Fi, mere stabil teknologi og et anderledes design.

Vi vil allerede nu sige, at du ikke behøver at købe den nye version, hvis du er en tilfreds ejer af den første version af Chromecast.

Leder du til gengæld efter en let mulighed for at vise video på dit fjernsyn, så er den nye Chromecast en smart og billig løsning.

Nyt design

Mens den første version af Chromecast lignede et lille USB-stik, ligner den nye Chromecast i højere grad en farvelagt Oreo-kiks.

Det runde design betyder, at Chromecast i mindre grad sidder i vejen for andre HDMI-stik, hvilket tidligere var et problem på nogle typer fjernsyn.

Du kommer dog ikke til at se meget til den lille dongle, for det er stadig meningen, at den skal sidde gemt væk bag dit fjernsyn.

Den er dog flot og godt designet, og det mere runde design har givet plads til et par bedre antenner, hvilket skulle forbedre forbindelsen og dermed også billedsignalet.

Når vi nu har fat i antennerne, så understøtter den nye Chromecast 5 GHz-frekvensen, hvilket kan være smart i tæt beboede lejlighedskomplekser, hvor der er mange netværk - som ofte benytter 2,4 GHz-frekvens - hvilket skaber interferens og udfald på nettet.

Det kræver dog, at du har en router, som ligeledes kan bevæge sig på 5 GHz-båndet.

Hvordan fungerer det så?

Den nye Chromecast fungerer på præcis samme måde, som den første version gør:

1. Din telefon skal være på samme netværk, som din Chromecast.
2. Tænd dit tv.
4. Åben en app, som understøtter Chromecast.
5. Tryk på Cast-ikonet (ofte i højre hjørne)
6. Vælg din video. 
7. Hent dine popkorn fra microbølgeovnen. 

Egentlig streamer du ikke indhold fra din telefon til dit fjernsyn, men i stedet sender din telefon et link til din Chromecast, som herefter selv sørger for resten.

Den henter selv indholdet, hvad end det er fra YouTube, Netflix, DR TV, Viaplay, TV2 Play eller en af de mange andre apps, som nu understøtter Google Cast, som teknologien i en Chromecast egentlig hedder.

Det betyder, at du kan sende sms'er eller skyde grise ned med vrede fugle på din telefon, imens du sidder og ser tvillingerne Anders og Torben på TV2 Play.

Apples pendant til en Chromecast, Apple-TV og Airplay, streamer direkte fra telefonen, så du ikke kan bruge den imens du ser tv.

I forhold til den første Chromecast er den nye version noget hurtigere til at starte en video, når du har trykket på Cast-ikonet.

Vi oplevede kun meget få udfald under testen. Færre end på den gamle model. 

Det er en blanding mellem en bedre processor og det hurtigere netværk, der skaber den hurtigere og mere stabile oplevelse. 

Et potentielt minus er dog, at det kun kan vise video-materiale i 1.920 x 1080 opløsning. Har du købt et 4K-tv, så bliver det ikke med en Chromecast, at du kan se YouTube i 4K. Der skal du i stedet have fat i en boks som for eksempel Nvidia Shield.

Køb eller ikke?

Hvis du allerede ejer den gamle Chromecast, så er der kun meget lille grund til at købe den nye Chromecast.

Den nye Chromecast koster mere eller mindre det samme som den gamle - et sted mellem 320 og 270 kroner - og den nye vil være mere fremtidssikker, hvis du på et senere tidspunkt får fingrene i en ny router.

Læs også: Fem streaming-gadgets som kan gøre dit fjernsyn ekstra smart


Loading ikon