Artikel top billede

Skal - skal ikke låse op, det er spørgsmålet. Og et flertal af amerikanerne mener, at Apple bør låse en iPhone 5C op for FBI.

Flertal af amerikanerne - og Bill Gates - vil have Apple til at åbne krypteret iPhone

Et flertal af amerikanere vil have Apple til at efterkomme FBI's ønsker om et låse op for en iPhone, så FBI kan komme til telefonens krypterede data. It-legenden Bill Gates forklarer her, hvorfor Apple bør gøre det.

Et flertal af amerikanerne mener, at Apple skal føje det amerikanske Justitsministerium i sagen om den krypterede iPhone 5C fra San Bernardino-massemordet i december.

Mere konkret ønsker 51 procent af godt 1.000 repræsentativt udvalgte amerikanere, at Apple åbner massemorderens telefon og dermed baner vejen ind til de krypterede data for forbundspolitiet, FBI.

Læs også: Apple dømt til at låse massemorders iPhone op: Sådan kan dommen ramme alle iPhone-brugere

38 procent holder derimod på, at Apple ikke skal låse telefonen op, mens 11 procent svarer 'ved ikke'.

Det viser en ny meningsmåling foretaget af det politiske meningsmålingsbureau Pew Research, som har publiceret undersøgelsen på sin hjemmeside.

Alle vil have låst telefonen op

Stort set på tværs af alle aldersgrupper og politiske partier er der flertal for, at Apple åbner telefonen.

Kun i gruppen 'Lean democrats' (folk, der hælder mod Demokraterne) er der flertal med 55 procent for, at Apple ikke låser telefonen op.

Læs også: Apple nægter at hjælpe politiet efter spion-dom: Stor iPhone-sag kan få konsekvenser for hele it-branchen

Derimod er de 'Lean Republicans' de mest solide støtter til, at FBI skal have adgang til den omstridte iPhones data, da der i denne gruppen er 58 procent opbakning for at låse telefonen op.

Blandt folk med en iPhone i lommen peger 50 procent på, at Apple skal give FBI adgang, mens 41 procent af iPhone-ejerne ønsker, at Apple fortsat afviser Justitsministeriets krav.

Bill Gates bakker FBI op

Google har ellers tidligere tilkendegivet sin opbakning til Apple afvisninger af at lukke telefonen op, og senest har Facebook-stifter Mark Zuckerberg på Mobile World-konferencen i Barcelona også har udtrykt sin sympati for Apples standhaftighed.

Men nu er it-legenden og Microsoft-stifter Bill Gates dukket op med støtte til det offentlige USA, der ønsker at Apple skal bygge et stykke kode, der kan give FBI adgang til de krypterede data og kontakter, som den formodede gerningsmand fra San Bernardino-massemordet har akkumuleret.

Han understreger over for Financial Times, at Apple ikke behøver at bygge en universel bagdør.

Det er ellers den frygt, som Apple-chef Tim Cook har luftet for nyligt.

For sådan en bagdør kunne potentielt bruges af regeringer til at tilgå data på alverdens iPhones - eller havne i hænderne på kriminelle, som kan det samme.

Hamrer fordom ned

Efter sagen begyndte at rulle i sidste uge, er der også spekuleret i, om kravet om at bygge en bagdør ind i iPhone-styresystemet iOS kunne sprede sig til andre styresystemer som Googles Android-system eller Microsofts Windows.

Men sådan ser Bill Gates slet ikke på sagen.

"Dette er en specifik sag, hvor regeringen ønsker adgang til information. Ingen spørger om noget generelt, de spørger i denne helt konkrete sag. Det er jo ikke anderledes end spørgsmålet om, hvorvidt alle skal kunne få informationer fra deres telefonselskab, eller om folk skal kunne få bankkonto-oplysninger," siger Bill Gates til Financial Times og fortsætter:

"Forestil dig, at banken har bundet et bånd om et diskdrev og siger: 'I må ikke få os til at klippe dette bånd op, for så vil I have os til at klippe det op mange gange'."

Læs også:
Myndigheder om Apples nej til at hjælpe i spion-sag: Apple tænker kun på at markedsføre sig selv

It-sikkerhedsveteran melder sig på banen i FBI's kamp mod Apple: Lad mig åbne den iPhone

Apple vil have nedsat kommission i spion-sag: Se Tim Cooks svar til myndighederne her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere