Artikel top billede

"Vil man den personlige frihed, må man værne og beskytte den." Ordene kunne komme fra mange frihedskæmpere, men de kommer fra Søren Pind. (Foto: Steen Brogaard / Steen Brogaard)

Søren Pind: Der er noget totalitært over kravet om total åbenhed

Kommentar: Justitsminister Søren Pind er stor modstander af, at alle skal vide alt om alle. For vi har alle noget at skjule, mener justitsministeren, som er kommet i klemme mellem sin stilling og sine holdninger.

Søren Pind er en mand med sine meningers mod. Han viger ikke tilbage for bombastiske udtalelser om både sine egne og sine modstanderes holdninger.

Eksempelvis har justitsministeren påstået, at Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Socialistisk Folkeparti har indgået en alliance med Liberal Alliance og hackergruppen Anonymous.

Den stille minister

I disse dage flyder debatten om sessionslogning over med kritikere, som kalder justitsministerens planer for masseovervågning.

Og meget ukarakteristisk for Søren Pind har han, siden planerne om sessionslogning kom frem sidst i januar, været overraskende vag i sine forklaringer om, hvorfor sessionslogning er en god idé.

I stedet for at fremføre argumenter for sessionslogning, har Søren Pind brugt en perlerække af udtalelser til at understrege, at ønsket om sessionslogning bestemt ikke kommer fra ham selv og male kritikere som sølvpapirshatte.

Eksempelvis slår den normalt velformulerede minister samtlige kritikere af sessionslogning sammen i en bunke, som alle stemples som modstandere af politiets eksisterende muligheder for at indhente data fra mobilmaster.

"Der er nogle, der har haft travlt med at sætte alle mulige etiketter på det her, fordi de i udgangspunktet også har været imod det regelsæt, vi har haft med mobiltelefoner," lød dommen fra justitsministeren i et interview med TV2 i februar.

Søren Pind har også noget at skjule

Og det er der måske en god grund til. Meget tyder nemlig på,at Søren Pind i bund og grund står på mål for et tiltag, som strider imod hans egne liberale grundprincipper.

Læs også: Uklarhed om Venstres støtte: Vil Venstre overhovedet stemme for sessionslogning?

For den stærkeste stemme imod forslaget er ministerens egen. Så sent som 2014 mente Søren Pind nemlig, at der var al mulig grund til at passe på privatlivets fred.

"Der er noget totalitært over kravet om total åbenhed," erklærede Søren Pind dengang i sin grundlovstale, som blev gengivet i Dagbladet Ringsted.

Talen fortsatte i samme tone, og Søren Pind understregede, at vi alle har noget at skjule. Ligegyldigt hvor uskyldsrene vi ser ud på overfladen.

"En af de mest ondsindede sætninger i denne sammenhæng er det kendte udtryk, at har man ikke noget at skjule, har man intet at frygte. Men vi har alle noget at skjule. Og derfor alle noget at frygte."

Talen blev holdt i skyggen af Lars Løkke Rasmussens bilagssag og vendte sig blandt andet imod pressen. Men Søren Pind angreb også politikeres trang til kontrol.

"Vil man den personlige frihed, må man værne og beskytte den. Det være sig mod mediernes krænkende nyfigenhed. Eller politikernes illegitime indgreb."

Læs også: Kommunale it-chefer om sessionslogningen: Op til halvanden million devices sejler udenom Søren Pind hver eneste uge

Det begynder altid med et mindretal

To uger senere talte Søren Pind med DR om Se og Hør sagen og understregede, at indgreb i privatlivets fred altid begynder i det små, for at vokse sig store og altomfattende.

"Sådan noget der render altid nedad. Det starter med nogle få meget højtplacerede mennesker, og så bliver det en masse. Hvis jeg er på listen, så har der været rigtig mange under, og snart er det alle. Og så må man spørge sig selv, om det er sådan et samfund, man ønsker sig."

Computerworld har forsøgt at spørge justitsministeren, om han personligt ønsker sig et samfund, hvor staten logger internetaktiviteten for samtlige borgere i Danmark, men har ikke modtaget et svar.

Læs også: Derfor rammer Søren Pinds sessionslogning kun lovlydige borgere og dovne kriminelle