Artikel top billede

Disse syv ting skal du gøre inden du opgraderer til Windows 10

Microsoft gennemfører selskabet anden opgraderingsrunde af gamle Windows 7-computere til Windows 10. Har du modtaget den nye opdatering, er der her syv ting, du skal huske at gøre.

Har din computer stadig Windows 7 eller 8.1, så er du nok bekendt med det lille opdaterings-logo nede i højre hjørne af skærmen. 

Du har måske reserveret din opgradering, og nu begynder computeren at advare om, at den skal til at opgradere til Windows 10. 

Eller også har den bare gjort det selv.

I forbindelse med opgraderingen til Windows 10, er der en række ting, som du skal undersøge, inden du trykker "ja tak", til Windows 10.

Hvis du allerede har opgraderet til Windows 10 og gerne vil tilbage til Windows 7 eller 8.1, så har vi lavet en artikel, der fortæller dig hvordan: Utilfreds med Windows 10? Sådan kommer du tilbage til Windows 7 eller 8.1.

1. Backup, Backup, backup.

Det første punkt er også det vigtigste: En backup af din computer.

Der findes rigtig mange måder at foretage en backup på, men vi foreslår, at du får lavet en systemafbildning af dit eksisterende Windows-system.

På den måde er du sikker, hvis dine data skulle forsvinde under installationen, eller hvis installationen skulle gå galt, og din computer skal genskabes.

Du kan læse mere om, hvordan du let kan få gemt en backup her af din computer her: Her er tre forskellige metoder til effektiv backup

2. Er din computer god nok?

Hvis Windows 7 eller 8.1 fulgte med din computer, da du købte den, kan du være rimelig sikker på, at Windows 10 kan fungere med din hardware.

Herunder er minimumskravene for Windows 10, hvis du selv vil tjekke:

Styresystem: Windows 7 SP1 or Windows 8.1 Update
Processor: 1GHz or faster
RAM: 1GB RAM for a 32-bit system or 2GB RAM for a 64-bit system
Plads på harddisken: 16GB for a 32-bit system or 20GB for a 64-bit system
Grafikkort: DirectX 9 or later with WDDM 1.0 driver
Skærm: 1024 x 600 resolution

Hvis din computer ikke lever op til kravene, så bør du ikke opgradere. Heller ikke hvis Windows stadig opfordrer til det. Du kan ende med en meget dårlig brugeroplevelse.

3. Virker alle dine programmer?

Virker dine programmer i Windows 7 eller 8.1, så er der god chance for, at de også fungerer i Windows 10.

Meget brugte programmer såsom Photoshop CC, Chrome, næsten alle nyere spil og Spotify bør fungere uden problemer i Windows 10, men har du et meget specifikt program, kan det være, at Windows 10 ikke fungerer sammen med det.

Ofte kan du køre programmet i en kompabilitet-funktion (højreklik på programmet > Egenskaber > Kompabilitet > "Kør dette program som (...)"), men du bør vente og blive ved den gamle Windows-version.

Tjek op på programmet hos producentens hjemmeside. Her har de måske en opdatering eller som minimum et opslag omkring Windows 10.

4. Har du en gammel printer?

Hvis du har tilsluttet en ældre printermodel, skanner eller anden ekstra hardware, så skal du tjekke producentens hjemmeside, om der er en driver til Windows 10.

Det er ofte her, at du vil opleve problemer, hvis ikke producenten har opdateret sine drivere.

Amerikanske PCMag har samlet en liste over, hvad print- og sfirmaerne siger omkring driverkompabilitet med Windows 10.

Hvis din printer ikke er på din producents liste, så skal du nok ikke gøre store forhåbninger om, at der kommer en driver.

5. Tjek dine drivere før installation...

Computerworld har tidligere skrevet om Computerworld-læsere, der oplever store problemer med driver-mangler, på trods af Windows opfordring til en opgradering.

Derfor skal du grundigt tjekke, om din computer nu også er klar til Windows 10, selv om Microsoft skriver i opgraderingsmenuen, at den er.

Du kan gå ind i Enhedshåndtering (åbn Denne Computer > højreklikke > Egenskaber > Enhedshåndtering)

Her kan du se alle dine enheder og drivere, og det er også her, at du kan se, hvad dine forskellige enheder hedder, så du kan tjekke op hos de forskellige producenter. 

Langt de fleste producenter har desuden en Windows 10-side i stil med Acers, hvor du kan se hvilke modeller, der får driversupport til Windows 10.

6. ... og igen efter installationen

Dog kan det ofte vise sig, at der er drivere, men at de ikke automatisk bliver installeret under opgraderingen.

Efter du har installeret Windows 10, skal du igen gå ind under enhedshåndtering og se efter små advarselstrekanter.

Igen, med Acer som eksempel, har de fleste producenter et site, hvor du kan finde alle drivere til en given model. Er din computer ikke listet der, så bør du nok ikke opgradere til Windows 10.

7. Efter installation: Tjek indstillingerne
Efter du har fået Windows 10, ser alting både nyt og bekendt ud.

Startmenuen i venstre hjørne ser anderledes ud end i Windows 10, og din store startskærm er væk fra Windows 8.1.

Vigtigst er måske, at dine indstillinger ser noget anderledes ud. Jo du har stadig kontrolpanelet, men hvis du klikker på indstillinger på den nye startmenu, bliver du ført over til den nye menu med indstillinger.

Det er blandt andet i de nye indstillinger, at du kan sørge for at afholde Microsoft fra at få data om din gøren og laden, hvis du ikke ønsker det: Gør Windows 10 privat: Sådan stopper du Microsoft i at snage i dit privatliv

Læs også: 10 gode tips og tricks til Windows 10




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere