Artikel top billede

Legendarisk Intel-topboss død - stod bag Intels enorme transformation til processor-gigant

Den tidligere topboss for Intel, Andrew S. Grove, er død. Han var manden, der tog den for Intel afgørende beslutning om at satse på processorer til pc'er.

Den navnkundige tidligere topboss for Intel, Andrew S. Grove - normalt kaldet for Andy Grove - døde mandag i sit hjem, 79 år.

Han stod i spidsen for Intel under selskabets store transformation fra producent af hukommelseschip til producent af mikroprocessorer til pc'er, og var således på mange måder manden, der gjorde Intel til et af it-verdenens mest indflydelsesrige selskaber.

Andy Grove blev sat i spidsen for Intel i 1979. Men han var faktisk den første mand, som Intels stiftere, Gordon Moore og Robert Noyce, ansatte efter de stiftede selskabet i 1968.

Du kan læse om hvordan Intel ændrede verden i Computerworlds artikel: Amerikanske atomraketter banede vejen for din pc-processor - nu truer telefonerne Intel

De havde lært ham at kende, da han som nyudsprunget Ph.D blev ansat som researcher i Fairchild Semiconductor, hvor de ligeledes arbejdede. Her stiftede Grove bekendtskab med de tidlige udgave af integrerede kredsløb.

Han udgav således i 1967 lærebogen "Physics and Technology of Semiconductor Devices."

Gordon Moore og Robert Noyce tog den unge Andrew Grove med sig, da de i 1968 stiftede Intel.

Andrew S. Grove stammede oprindeligt fra Ungarn og blev født i Budapest, hvor han blev døbt András Gróf.

Han forlod Ungarn i 1956 i kølvandet på den sovjetiske invastion - først til Østrig og siden til USA.

Only the paranoid survive

Hos Intel stod han blandt andet bag ideerne om integration i produktionsfasen, hvor han ville kombinere den viden, som henholdsvis fremstillings-holdene og udviklings-holdene lå inde med.

Denne tilgang arbejder Intel fortsat efter den dag i dag.

Hans hoved-træk var dog transformationen fra den tidligere udgave af Intel som producent af hukommelses-chip til producent af processorer til pc'er.

Den fandt sted i en tid, hvor pc-æraen netop var ved at tage form, og manøvren lykkedes til fulde, i det Intel i mange år har været dominerende på markedet for processorer til både pc'er og servere.

Han udgav senere bogen "Only the paranoid survive,' hvor han beskriver transformationen, der var afgørende for Intels overlevelse.

Microsoft Bill Gates har beskrevet Andy Grove som "en af århundredets store business leaders," mens Apples Tim Cook har kaldt ham for "en af teknologi-verdenens giganter."

Andrew Grove udgav gennem årene flere bøger om både teknologi, ledelse og forretnings-udvikling. Hans bog om Intels produktionsmetoder, High Output Management, er oversat til 11 sprog.

Han ejede desuden adskillige patenter på forskellige processor-teknologier.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere