Artikel top billede

Android er næsten 100 procent sikret mod malware - sålænge du bare holder fingrene fra denne knap

Din smartphone er for alvor blevet et mål for hackere og it-kriminelle. Du er godt sikret, hvis du bare holder fingrene væk fra én bestemt indstilling.

Der findes mange it-kriminelle, som ønsker at rippe dig for penge, dine data eller det, der er værre.

Ofte sker det ved at lokke dig til at installere et program på din computer, som herefter overtager kontrollen, eller krypterer hele systemet for at kræve en løsesum.

Og det samme kan ske på din smartphone.

Men hvis du bruger sund fornuft og holder dig fra at ændre en bestemt lille indstilling i din Android-telefons indstillinger, kan du føle dig ret så sikker.

Måden du undgår det på, er ved at undlade at installere apps, der ikke kommer fra Googles Play Store.

Alt efter hvilken telefon du har, ligger indstillingen lidt forskellige steder.

Oftest finder du den dog under Indstillinger > Sikkerhed > "Ukendte kilder". Sørg for at feltet er slået fra, så du ikke kan installere apps fra andre butikker end Play Store.

Stol ikke på ukendte kilder

Det lyder banalt bare at undgå at installere apps udenfor Googles butik, men det er et kendt trick fra de it-kriminelle.

Nogle ondsindede pop-up beskeder såsom en flash player update, som ikke-rutinerede smartphonebrugere kan tro er ægte, vil overbevise dig om at slå feltet fra for at installere "flash-opdateringen", hvorefter malware vil stjæle dine kreditkortoplysninger. 

For langt størstedelen af al malware florerer uden for Googles butik.

Sikkerhedstjenesten Avast fortalte i december, at størstedelen af al malware finder du i tredjepartsbutikker, som du ofte ser i Kina eller Rusland.

Butikkerne indeholder ofte gratis udgaver af apps, der koster penge i Googles Play Store, men til gengæld kan din Android telefon få sig en rigtig slem dataforkølelse i form af ransomware eller virus.

Den almindelige Android-bruger henter kun apps fra Googles Play Store, men bliver du af en app, hjemmeside eller mail opfordret til at ændre "Ukendte Kilder"-feltet, så vær på vagt. Med mindre du virkelig stoler på afsenderen, bør du lade være.

Google beskytter dig... næsten
Android er den mobilplatform, hvor der er mest malware, men holder du dig i Googles fold, i Google Play Store, så kan du føle dig sikker.

I hvert fald mere sikker, end hvis du hentede apps udefra.

For Google har også oplevet, at der slipper apps igennem med skadelig kode, men det er et fåtal.

På iOS kontrolleret apps i Apples App Store i højere grad end hos Android, og derfor er der også færre eksempler på malware til iOS.

Der har dog været eksempler på malware i butikken, hvor app-udviklere har fået inficeret sine apps via en bagdør i en modificeret version af udviklingsprogrammet Xcode.

Apple har dog fjernet de inficerede apps.

Læs også: Apples App Store ramt af malware: Apple fjerner malware-inficerede apps

Har du oplevet at få en virus på din smartphone? Hvordan skete det, og hvad gjorde du efterfølgende?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere